Dostupni linkovi

Radončić na suđenju Keljmendiju: Naši susreti su bili slučajni


Sud u Prištini: Radončić svedoči u slučaju Keljmendi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Sud u Prištini: Radončić svedoči u slučaju Keljmendi

Fahrudin Radončić, predsednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine, svedočio je u četvrtak pred sudom u Prištini u slučaju protiv Nasera Keljmendija.

Tokom prvog dana trodnevnog svedočenja, koje je počelo sa zakašnjenjem jer je Keljmendi kasnio, tužilac je Radončiću postavio pitanja o njegovoj ulozi tokom rata u BiH i odnosima sa tadašnjim liderima na vlasti, o njegovom poslovanju nakon rata koje se povezuje sa medijima i nekretninama. Takođe je bilo reči i o poznanstvu sa Naserom Keljmendijem i Šejlom Turković, takođe svedokinjom u ovom slučaju.

I pored insistiranja tužilaca i sudije, Radončić nije mogao da se seti koje godine se i kako upoznao sa Naserom Keljmendijem.

"Ja mislim da su svi naši susreti bili potpuno slučajni ili spontani", kazao je Radončić.

Međutim, kazao je da njegovo ime figurira na listi partnera i saradnika njegove kompanije.

U kakvim je poslovnim odnosima bio, Radončić je odgovorio: "Kompanija 'Avaz' je od gospodina Keljmendija kupila određena vozila i to su radili direktori kompanije, ne ja lično".

"Kupovinu je odredio tržišni odnos i stanje na tržištu. Mi smo imali prvi hotel sa pet zvezdica nakon rata u Sarajevu koje je bilo vrlo opasno po strance. Hteli su da hotel ima blinder. Naši su direktori pronašli da je jedini legalni prodavac blindera u Sarajevu Keljmendi", kazao je Radončić, u periodu od 2003. - 2005.

"Nisu tačni natpisi da je Keljmendi poklanjao vozila Avazu", naveo je Radončić.

Poslovni odnos sa Keljmendijem: Fahrudin Radončić
Poslovni odnos sa Keljmendijem: Fahrudin Radončić


Pored toga, dodao je Radončić, u sklopu poslovnih odnosa, Keljmendi je od Avaza kupio rezidenciju na Ilidži 2004.

Takođe je bilo reči i o rotirajućem restoranu u hotelu Radon Plaza, a u kojem se, na osnovu optužnice, planiralo ubistvo Delalića u prisustvu Radončica, Keljmendija, Nasera Orića, Senada Šahinspasića, Ekrema Lekića i Šejle Turković.

Radončić je međutim naveo da se sa Keljmendijem nije sreo, i da susret nije zakazan.

"Nikada gospodin Keljmendi i ja nismo imali posebno dogovorene sastanke na određenu temu, i nikada se nije dogodio sastanak na rotirajućem restoranu o kojem spekulišu mediji. Takav susret apsolutno nikada nije bio održan", kazao je.

Za Šejlu Turković, Radončić je odgovorio da ju je upoznao preko profesora Šanke Mesihovića. Ona je kasnije zaposlena u listu Avaz za koji je pratila crnu hroniku. Svedočenje je tu i prekinuto, a nastaviće se u petak.

Hughes je na početku ispitivanja Radončiću postavio pitanja o njegovoj ulozi tokom rata u Bosni i Hercegovini, odnosom sa Harisom Silajdžićem, o njegovoj vezi sa kabinetom kada je Silajdžić bio premijer a Alija Izetbegović predsednik, te poznanstvom sa Fikretom Muslimovićem.

Takođe je upitan o odnosu Ramiza Delalića Ćele i Sefera Halilovića.

Radončić je kazao da je tokom rata u BiH bio član štaba vrhovne komande i u kabinetu komadanta vojske Halilovića, da sa Silajdžićem ima apsolutno dobro prijateljstvo od 1990-tih godina, te da su samo pojedina lažna "anonimna pisma" pokušala da ih konfrotiraju "na osnovu kojih smo se šalili".

Tužilac je potom od Radončića zahtevao da odgovori na pitanja o njegovom poslovanju nakon rata u Bosni i Hercegovini, uključenost u medijima i nekretninama, te izgradnji objekata u Sarajevu, o vrednostima objekata i ostalih nekretnina. Radončić je tom prilikom tvrdio da je njegovo poslovanje bilo transparentno i da je izvršavao sve dužnosti prema državi, te da su se transakcije vršile preko žiro računa.

Keljmendijev advokat, Besnik Beriša, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je svedočenje Fahrudina Radončića predviđeno da traje do ponedeljka..

"Ovo je prvi put da se on izjasni i objasni sve i da se odbrani. Tužilaštvo je prekršilo njegova prava. Iako je svedok, on mora da dokaže da je ono što je Šejla Turković rekla laž. Ona je jedina koja ga je pomenula. Ona ima motiv protiv njega, jer smatra da je njen muž zbog njega uhapšen i kažnjen. Radi se o osveti", kazao je Beriša.

Sudija je međutim naglasila da je moguće da se svedočenje Radončića nastavi i u utorak, ukoliko mu se produži viza.

Optužen, između ostalog, za organizovani kriminal i teško ubistvo: Naser Keljmendi
Optužen, između ostalog, za organizovani kriminal i teško ubistvo: Naser Keljmendi


Inače, Radončićev pravni savetnik, John Jones, ranije je podneo zahtev pred Osnovnim sudom u Prištini da se ime njegovog klijenta izbriše iz optužnice protiv Nasera Keljmendija, te da mu se omoguće mere zaštićenog svedoka.

Predsedavajuća sutkinja Anna Adamska Gallant je decembra 2014. donela odluku da tužilac ne može da uključi imena ostalih u slučaju Nasera Keljmendija s obzirom da protiv njih nije izvršena istraga i da se optužnica odnosi samo na Keljmendija, dok je zahtev za zaštitne mere Radončiću odbijen. U istoj odluci se navodi da je Radončić na listi svedoka tužioca.

Naser Keljmendi je uhapšen na Kosovu maja 2013. na osnovu Interpolove poternice i od tada se nalazi u pritvoru.

Njega je najpre uhapsila Policija Kosova na osnovu Interpolove crvene poternice, ali je, nakon što je proveo 48 sati u pritvoru prvobitno pušten jer ga kosovske vlasti nisu mogle izručiti Bosni i Hercegovini zbog nedostatka međunarodnog sporazuma.

Međutim, odmah nakon puštanja ispred pritvorske stanice uhapsila policija EULEX-a, misija koja takođe nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, a na osnovu naloga EULEX-ovog tužilaca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova koji je pokrenuo istragu slučaja.

Protiv Keljmendija je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu jula 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posedovanje, raspodelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci.

Što se organizovanog kriminala tiče, iz Tužilaštva su rekli da je Keljmendi bio vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ono Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je januara 2015. godine.

Keljmendi je tada izjavio da se ne oseća krivim ni pod jednoj tački optužnice i dodao da je ovaj proces montiran u Bosni i Hercegovini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG