Dostupni linkovi

Radnik iz Turske poginuo na gradilištu u Banjoj Luci


Turski građevinski radnici režu čelične armature, Banja Luka, 27. maja 2022 (ilutrativna fotografija)

Radnik iz Turske poginuo je 25. jula u Banjoj Luci tokom građevinskih radova na izgradnji zgrade, saopćilo je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u utorak, 26. jula.

Kako je saopćeno, 54-godišnji radnik inicijala O.G. betonirao je stub na drugom spratu zgrade u izgradnji, kada je pao na zemljanu podlogu garaže.

Nesreća se dogodila u Ulici Nikole Pašića oko 16.20 sati, a uviđaj je obavio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka zajedno sa policijom.

Tužilac je naložio istragu kako bi bile utvrđene okolnosti pogibije, a zatražena je i odukcija tijela nastradalog radnika.

Obdukacija će biti obavljena Zavodu za sudsku medicinu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Podsjećamo, dva radnika iz Turske nastradala su i u novembru 2021. godine, kada su pali u rijeku Bosnu kod Žepča, u centralnoj BiH. Bili su angažirani u turskoj kompaniji "Čengiz Insaat", koja je radila na osiguravanju gradilišta autoceste na koridoru 5c.

U 2021. godini stranim radnicima izdata je 1.721 radna dozvola u Federaciji BiH, u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj 917 te 137 u Brčko Distriktu, zasebnoj administrativnoj jedinici u BiH.

Najviše radnih dozvola, ukupno 527, izdato je strancima u oblasti trgovine te popravke motornih vozila.

Za poslovanje nekretninama su izdate 343 dozvole, a u građevinarstvu 286 radnih dozvola.

Najviše stranih radnika u 2021. godini u BiH bilo je iz Srbije, njih 622. Na drugom mjestu je Turska sa 334 izdate radne dozvole, te Hrvatska sa 193.

XS
SM
MD
LG