Dostupni linkovi

Radnički očaj: Od štrajka glađu do potpune izolacije


Radnici Tuzla – Kvarca, koji već 15 dana štrajkuju glađu, odlučili su se na još radikalnije poteze. Potpuno su se izolirali i zaključali i neće izaći iz kruga tvornice sve dok ponovno ne počne proizvodnja u Tuzla - Kvarcu. U krugu tvornice iskopali su i grobna mjesta.

Radnici Tuzla - Kvarca ostali su u ponedeljak ujutro potpuno sami u zgradi uprave. Nakon petnaest dana štrajka glađu, sada su se odlučili zaključati i jedino s prozora komunicirati s novinarima. Nikoga više neće puštati u krug tvornice, pa ni hitnu pomoć.

„Konačno sam shvatio da u ovoj državi nema ni pozicije ni opozicije. Nema ni boračkih ministara. Sve ih javno prozivam. Nek' ih je stid! Koga oni predstavljaju!? Za koga se bori opozicija?! Samo za svoje stolice! Za nikog, nikog! Bog zna šta će bit' ako se ovako nastavi. Samo jedno: smrt. Drugog nema“, kaže Akif Vejzović.

Nenad Stojanović, radnik Tuzla - Kvarca, također nam kaže da je njegova obitelj zbog prestanka rada ove tvornice ostala bez ikakvih prihoda. U ponedjeljak ujutro se oprostio sa suprugom i kćerkom i rekao im da ne zna kada će se vratiti.

„Supruga i kćerka, kod kuće ostale. Nemaju šta, vidi snijega, nemaju šta nositi, nemaju šta jesti. Ovo nam je jedino preostalo. Nema drugog. Samo da naglasim: ovdje su demobilisani borci.“

Tuzla - Kvarc ne radi više od godinu dana jer im je Vlada Tuzlanskog kantona oduzela pravo na koncesiju zbog neplaćanja ali i nepoštivanja privatizacijskog ugovora. Radnici traže da, dok se sudski postupak ne završi, tvornica i dalje radi, te da Tužiteljstvo TK i tako nesmetano može voditi istragu. Meliha Štefulj:

„Znači, ako ne dobijemo ono što tražimo, mi smo spremni ovdje da nas pokopaju.“

Radnici se sada boje najgoreg, jer ih je već dosta u jako lošem zdravstvenom stanju.

„Sve ljude u Bosni i Hercegovini i Tuzlanskom kantonu pozivam, da prije nego se desi ovdje nekakvo zlo, pozivam sve institucije, koliko ko može pomoći da se ovo riješi u što bržem roku, jer biće kasno kad se nešto desi“, poručio je Senad Mehanović.

  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG