Dostupni linkovi

Radnici "Vitezita" ne odustaju od štrajka


Radnici "Vitezita" štrajkuju u Sarajevu, 29. mart 2011.
Radnici "Vitezita" štrajkuju u Sarajevu, 29. mart 2011.
Stotinjak radnika "Vitezita" sa neriješenim radno-pravnim statusom noć su proveli ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

Od nadležnih traže prijavu radnika na Zavod penzijsko-invalidskog osiguranja, uvezivanje radnog staža za otpuštene radnike bošnjačke nacionalnosti i obustavu prijema novih radnika dok se ne riješi status otpuštenim radnicima.

Federalni premijer Nermin Nikšić razgovarao je sa štrajkačima, ali nije mogao obećati brzo rješenje.
Radnici "Vitezita" štrajkuju u Sarajevu, 29. mart 2011.

Gotovo cijeli svoj radni vijek Mevla Malkoč provela je u "Vitezitu", fabrici namjenske industrije u Vitezu.

Kaže kako nije mogla ni sanjati da će u 65-oj godini života, umjesto u penziji, završiti na ulici, u improviziranom šatorskom naselju.

„Nije lahko, mi smo tu sinoć noćili. Evo vidite kako je noćiti, žena ko žena, nit se ima gdje oprat, okupat. Loše, loše, ja nemam riječi, ja ne mogu sebi doći. Prvo da ovako živim, da sam do ovoga došla sa ovolikim stažom, godinama. Vjeruj izgubljena, izgubljena u svemu. Plakala bih“, priča ona.

Obespravljeni

Najmanje 300 radnika Vitezita, bošnjačke nacionalnosti nakon rata ostalo je bez posla. Iako se na radna mjesta i danas primaju radnici Hrvati, njihov radno-pravni status ni nakon 17 godina nije riješen, u firmi koja je zvanično u državnom vlasništvu.

FOTOGALERIJA - Sarajevo: Protesti radnika ¨Vitezita", 14. mart 2011.


„Sramotno i žalosno da na ovakav način tražimo svoja prava. Mi ne radimo od 93., možete zamisliti kakav je život kada ne primite ni dinar za toliko godina. Nemamo prava na liječenje, nemamo pravo ni na šta. Znači ne trebamo sada ovoj državi, tako ispada", kaže Rabihić Zahid koji je na proteste došao sa porodicom.

Tokom razgovora sa federalnim premijerom obavljenih u ponedjeljak, kao prioritetno pitanje navedena je izrada matične evidencije radnika "Vitezita" koja je u ratu izbrisana.

U štrajkačkom odboru zaključak vlade pozdravljaju, ali i naglašavaju kako od „kampiranja“ pred zgradom neće odustati sve dok se sredstva od prijeratnog iračkog duga namjenjena poslovnom sistemu "Vitezita" ne preusmjere na njihova potraživanja.

„Dugo je čekati ko, šta i kako će uraditi matičnu evidenciju. Tu dogovora i pomaka nema, iako se to počelo raditi još prije tri mjeseca. Ne mogu shvatiti da za ove Bošnjake koji su obespravljeni, sada mi moramo čekati matičnu evidenciju. Dok mi budemo čekali u Vitezitu će podjeliti i ta sredstva“, kaže predsjednik štrajkačkog odbora, Safet Sivro.

Radnici "Vitezita" i narednu noć dočekaće u šatorima, nedaleko od zgrade federalne vlade.

Od svojih zahtjeva neće odustati, kao ni od političkog azila kojeg će u utorak zvanično zatražiti u dopisu svim ambasadama u BiH.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG