Dostupni linkovi

Putari blokirali gradnju autoputa Beograd - Horgoš


Ilustrativna fotografija: b92.net
Ilustrativna fotografija: b92.net
Radnici građevinskog preduzeća Vojvodinaput-Bačkaput, članice NIBENS grupe, blokirali su u utorak radove na 89. kilometru autoputa Beograd-Horgoš, nezadovoljni položajem u kojem se to preduzeće nalazi i višemesečnim kašnjenjem zarada.

Radnici su blokirali izvođače radova na asfaltiranju autoputa i najavljuju da će tu ostati sve dok se ne postigne dogovor predstavnika sindikata sa Vladom Srbije i bankama koje su najveći poverioci NIBENS grupe.

Sudeći po rezultatima razgovora u Vladi i raspoloženju putara, protesti na “Koridoru 10” biće nastavljeni i sledećeg dana.

Rešenje problema preduzeća u okviru Nibens grupe, predstavnici Vlade će potražiti u dogovoru sa bankama, a kako predviđa premijer Mirko Cvetković, to bi moglo da se dogodi tokom ove sedmice.

"Ključno je da se prekine blokada računa ovih preduzeća i da banke postignu saglasnost o tome - kako omogućiti preduzećima da rade", rekao je Cvetković.

Premijerovo obećanje, međutim, nije zadovoljilo sindikalce, a sasvim sigurno, neće ni radnike u protestu koji su poslednju platu dobili za februar, dok regrese, putne troškove i tople obroke nisu dobili još od 2009. godine.

“Jedino što mogu da kažem okupljenima na Koridoru je da ništa novo nismo čuli u Vladi. Tu priču slušamo, već, par meseci. Ništa konkretno nije postignuto, ni dogovoreno, i mi nastavljamo proteste i čekamo rešenja iz Vlade. Protesti na Koridoru 10 se nastavljaju, do daljnjeg!” poručio je Đuro Trivunović, predsednik sindikata firme "Bačkaput".

Što praktično znači:

“Protest će trajati dok ne budemo imali opipljiva rešenja. Znači, pre svega, zaposleni očekuju da dobiju bar jednu zaradu, očekuju da preduzeća budu deblokirana i da mogu da nastave da rade”, kaže predsednica Samostalnog sindikata putarskih preduzeća Sonja Vukanović, ipak, napominjući:

“Za radnike je svako rešenje dobro, samo nije dobro da se nastavi ova agonija.”

Zanimljivo je da je sastanak u Vladi bio otvoren i za novinare kojima, međutim, nije bilo dozvoljeno snimanje.

Premijer Mirko Cvetković nije bio zaintersovan za naknadnu izjavu, kao ni njegov resorni ministar Milutin Mrkonjić.



Ukoliko se ne postigne dogovor sa bankama o rešavanju problema u Nibens grupi, nastalih posle hapšenja vlasnika Mila Đuraškovića, ići će se na rešavanje pojedinačnih slučajeva, raskide privatizacionih ugovora i restrukturiranje preduzeća kroz stečajeve.

Ne zanemariti ulogu države

Ukupna dugovanja preduzeća iz Nibens grupe su oko 170 miliona evra od čega su potraživanja banaka izmeđe 110 i 130 miliona, dobavljača 30 do 40 i države oko 20 miliona evra.

Kako upozoravaju analitičari, Nibens grupa je samo jedan u nizu primera koji će se u narednom periodu sigurno dešavati, jer postoji još dosta preduzeća koja imaju problema sa vraćanjem kredita bankama.

Rešenje je u tome da se nađe prava uprava za Nibens grupu, koja bi mogla da angažuje i celokupnu opremu koja je tu, i preko pet hiljada zaposlenih.
U tom smislu, banke bi – po mišljenju novinara magazina “Ekonomist” Milana Čulibrka - morale da počnu razmišljati o reorganizaciji tih dugova.

“I na taj način što će morati da preuzimaju neke delove propalih firmi. Činjenica je da sva potraživanja, sa svim dospelim kamatama, sigurno neće moći da naplate, i onda se postavlja pitanje – zašto to do sada nije rađeno. S druge strane, banke naravno nisu tu da bi upravljale preduzećima. Prema tome, rešenje je u tome da se nađe prava uprava za Nibens grupu, koja bi mogla da angažuje i celokupnu opremu koja je tu, i preko pet hiljada zaposlenih.”

Čulibrk smatra da je osnovni problem u činjenici da je država vodeći poslodavac Nibens grupe i što je ta kompanija angažovana na asfaltiranju “Koridora 10” i drugih ključnih pravaca u Srbiji, tako da su oni u mogućnosti da ih blokiraju, što svakako nije dobro za one koji ih koriste.

“Oni su očito došli do zaključka, da se samo na taj način u pregovorima sa Vladom može nešto izboriti, jer su na sličan način i neki drugi zaposleni, u nekim drugim kompanijama, uspeli da izdejstvuju da dobiju zaostale zarade. Dakle, ovde je ključan odnos između banaka koje su kreditirale Nibens grupu, i pri tome se postavlja pitanje da li su vodili računa da li su sredstva za obezbeđenja vraćanja tih kredita bila dobra, a ne može se zanemariti ni uloga države koja je bila najveći poslodavac Nibens grupe, i koja je angažovala tu firmu za asfaltiranje ključnih putnih pravaca u Srbiji”, smatra on.
XS
SM
MD
LG