Dostupni linkovi

Prva grupa radnika otputovala iz Azerbejdžana


Radnici u jednoj od kuća u Bakuu gdje su smješteni
Radnici u jednoj od kuća u Bakuu gdje su smješteni
Generalni konzul BiH u Istanbulu Brane Pećanac potvrdio je u nedjelju da je deset građevinskih radnika iz BiH, koji su bili na privremenom radu u Azerbejdžanu, krenulo avionom kući, dok će se u ponedjeljak i narednih dana vratiti i ostali.

On je rekao da će do 29. oktobra biti vraćeno 60 radnika, a u narednih mjesec dana još njih 300.

"Svaki dan će kući ići po jedna grupa. Sutra ide 38 radnika, 28. oktobra devet, dan kasnije tri. Povratak će biti nastavljen narednih dana u zavisnosti od slobodnih mjesta u avionu", rekao je Pećanac, koji je posjetio radnike u Bakuu, dodavši će radnicima biti izmirena sva dugovanja.

Generalni konzul je reako i da je od azerbejdžanskog Ministarstva sporta dobio uvjeravanje da će svim radnicima koji budu sukcesivno odlazili pasoši biti vraćeni, a ostalim do 7. novembra.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je ranije Srni da će Pećanac do ponedjeljka dostaviti Ministarstvu inostranih poslova BiH izvještaj o realnom stanju na terenu, nakon čega će se znati koje institucije BiH treba da reaguju.

Šefica Biroa Radija Slobodna Evropa u Bakuu Kadiza Isamilova tvrdi, međutim, da se oko 700 građevinskih radnika iz BiH mjesecima u Azerbejdžanu nalaze bez pasoša i naknade za rad.

Prema njenim riječima, u petak je desetak Bosanaca poslano na aerodrom da bi bili deportovani u BiH nakon što im je plaćena trećina ili polovina iznosa koju su im dugovali vlasnici azerbejdžansko-srpskog preduzeća SerbAz.

Radnici, koji su radili i na objektima koje finansira azerbejdžanska Vlada, mjesecima žive u teškim uslovima, bez plina i čiste vode, pokazuje i video reportaža koju su napravili novinari Radija Slobodna Evropa u Bakuu prilikom posjete kući u kojoj je smješteno oko 90 bh. radnika:

Građevinci iz BiH u Azerbejdžanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:53 0:00



XS
SM
MD
LG