Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici traženi, ali oni sa znanjem


Najtraženija radna snaga u Federaciji BiH su šivači, a slijede stolari, bravari, prodavači... Ovo je pokazala analiza tržišta rada, koja je urađena prema potrebama poslodavaca. Na anketu Federalnog zavoda za zapošljavanje odgovaralo je više od 1.000 poslodavaca, koji imaju više od pet zaposlenih.

"Poslodavci koji su anketirani su na osnovu vlastitih procjena iskazali potrebu za zapošljavanjem ukupno 5.924 nova radnika u 2018. godini. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena, te radnike sa srednjom stručnom spremom III stepena, a povećana je potreba za nekvalificiranim radnicima", objašnjava Haris Čuljević iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Anketa među poslodavcima ukazala je na veliki problem, zbog čega se broj nezaposlenih u većini slučajeva ne smanjuje. Poslodavci tvrde da radnici nisu dovoljno kvalifikovani za rad.

"Nezadovoljstvo poslodavaca odnosi se na nedostatak praktičnog iskustva kandidata, kao i na njihovu stečenu kvalifikaciju, ali i na njihovo opće znanje", navodi Čuljević.

Snježana Kopruner: Svršeni srednjoškolci bez adekvatnog znanja
Snježana Kopruner: Svršeni srednjoškolci bez adekvatnog znanja

Kako to izgleda u praksi objašnjava direktorica Tvornice mašina iz Travnika GS-TMT Snježana Kopruner.

"Djeca koja završe četvrti razred srednje škole ne znaju razliku između aluminija i čelika, ne znaju četiri osnovne računske operacije", kaže Kopruner.

U školama, pak, kažu da mladi nemaju dovoljno praktičnog rada kako bi savladali osnove zanata. I tako sve u krug... nezaposlenost se ne smanjuje, a poslodavci trebaju radnu snagu.

U posljednje vrijeme predlaže se uvođenje dualnog sistema obrazovanja, prema uzoru na zemlje Zapadne Evrope. To znači da srednjoškolci više vremena provedu kod poslodavca praktično učeći osnove zanata, a manje boraveći u školi. Amir Demirović iz Ministarstva obrazovanja Federacije BiH navodi kakve bi blagodeti donijelo dualno obrazovanje.

"Primarni mu je zadatak da riješi nezaposlenost. Nezaposlenost je akutni problem u našoj zemlji. Postoji veliki broj nezaposlenih, a veliki procenat među tim nezaposlenim su upravo mladi, koji ne mogu pronaći zaposlenje na tržištu rada, jer ne posjeduju dovoljno vještina, znanja i kompetencija i rješenje se upravo vidi u dualnom obrazovanju", smatra Demirović.

I dok sve to zaživi u Bosni i Hercegovini, mladi odlaze u potrazi za boljim uslovima rada i boljim životnim standardom. Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić ukazuje i na promjene tržišta rada.

"Zanimanja koja su bila aktuelna jučer, nisu više aktuelna danas. A zanimanja koja su aktuelna danas, neće biti aktuelna sutra. Niko od nas ne može očekivati da će narednih 10 godina raditi u istom zanimanju, jer će se nešto promijeniti ili će nas zamijeniti vještačka inteligencija... Prema tome, tržište rada postaje izuzetno dinamično i promjenjivo, potrebna je velika fleksibilnost i obrazovnih institucija i poslodavaca u smislu obrazovanja za cijeli život", tvrdi Čičić.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG