Dostupni linkovi

Trnovit put do vlastitog biznisa


Prema pojedinim procjenama, stopa nezaposlenosti mladih, recimo u BiH najviša je na svijetu.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Nezaposlenost mladih ljudi je rak rana zemalja regiona. Prema pojedinim procjenama, stopa nezaposlenosti mladih, recimo u BiH najviša je na svijetu. Do posla je teško doći, a ideje koje mladi imaju mogle bi se realizovati i postati njihov vlastiti biznis.

No, kako to učiniti? Koliko je prepreka a koliko olakšica na putu ka vlastitom biznisu u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, te koliko mladima u tome pomaže država?

Mladi u Srbiji razmišljaju o sopstvenom poslu. Neki su ga već pokrenuli, ali na putu do statusa uspješnih biznismena vide trnovit put.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji su o ovoj temi razgovarali sa Zoranom Glavonjićem, smatraju da bi država morala više da ulože u obrazovanje i da razvija poduzetništvo.

Beogradski studenti: Država više da uloži
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Direktan link

Istraživanja pokazuju da bi više od polovine mladih u Crnoj Gori radije radilo za sebe nego za poslodavca, dok jedna trećina razmišlja o pokretanju svog biznisa. Ipak, takve aspiracije najčešće se ne realizuju zbog brojniih barijera, javlja Lela Šćepanović iz Podgorice.

Podgorica: Barijere za mlade preduzetnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Direktan link

Mladi iz srednje Bosne, s kojima je u razgovarala Marija Augustinović, kažu da nedostaje podrška države i u ovom segmentu. Zbog toga većina mladih odustaje od pokretanja biznisa. No, neki su pronašli rješenje u poslovnim inkubatorima, koji su sve popularniji u BiH, a koji mladima osiguravaju podršku u svijetu poduzetništva.

Šta su to poslovni inkubatori?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
Direktan link

Prema procjenama Svjetske banke u izvještaju o lakoći poslovanja 'Doing bussiness' u Bosni i Hercegovini je teško pokrenuti vlastiti posao. Potrebno je 67 dana i ispunjavanje 12 pocedura kako bi se firma registrovala, ali problem je kako nakon toga opstati na tržištu. Slično je i u zemljama regije. Šta su to kočnice za pokretanje biznisa i zašto mladi najčešće postaju poduzetnici za naš program govori Ajka Rovčanin iz Instututa za razvoj mladih Kult.

Kako opstati nakon pokretanja posla?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
Direktan link

Upravo konferencije poput one koja se nedavno održala na Ekonomskom fakultetu u Bihaću, pravo su mjesto gdje mladi mogu čuti informaciju više o poduzetništvu. Sa njima je bila Dženita Duraković.

Informisanje mladih o poduzetništvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
Direktan link

Ruku pod ruku idu nezaposlenost i odlazak mladih. U emisiji smo, osim o tom problemu, govorili i o dva festivala - susretu pisaca u Užicu i festivalu srednjoškolskih predstava u Bijeljini.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 29.04.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG