Dostupni linkovi

Radnici "Kosmosa": Nastavljamo štrajk


Sa jednog od prethodnih protesta radnika "Kosmosa"
Sa jednog od prethodnih protesta radnika "Kosmosa"

Radnici banjalučkog remontnog zavoda "Kosmos", nastavljaju sa štrajkom i protestima svakoga petka ulicama grada zbog neisplaćenih 15 plata i osam godina neuplaćenih doprinosa. Radnici su i ovog petka ponovili da je minimum zahtjeva za prekid štrajka isplata bar dvije plate.

Treći petak za redom radnici “Kosmosa” protestnom šetnjom od sjedišta preduzeća do zgrade Vlade RS upozorili su predstavnike vlasti, upravu firme i javnost Banjaluke da od štrajka neće odustati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi isplata dijela potraživanja.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Kosmosa“ Željko Nikolić rekao je da radnici više nemaju riječi da iskažu nezadovoljstvo odnosom rukovodstva i vlade koja je stopostotni vlasnika ovog preduzeća.

“Od Vlade RS nismo imali nikakvih prijedloga kako da riješimo naše probleme. Razgovarali smo sa direktorom. Obećao je isplatu jedne plate ako se realizuje pozajmica Investiciono - razvojne banke. Da bi sjeli za sto, da bi raspravili i o osalim našim dugovanjima, naš minimalni zahtjev od januara je isplata bar dvije plate”, kazao je Nikolić

U štrajk, koji traje već tri mjeseca, radnici "Kosmosa" stupili su zbog do sada neisplaćenih 15 plata i osam godina neuplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguraanje .

Entitetska vlada kao vlasnik imenuje rukovodstvo “Kosmosa”, a resorni ministar Petar Đokić, umjesto poduzimanja konkretnih mjera, svu odgovornost za stanje u kojem su se našli radnici, prebacuje na upravu i poziva radnike da prekinu štrajk.

Vlada nas je molila da ne izađemo na proteste rekavši da će nam bolje pomoći ako to uradimo. Međutim, više na obećanja ne reagujemo. Priznajemo samo ono što ćemo staviti na papir. Ako žele da nam pomognu, a mogu da nam pomognu, spremni smo da nakon postignutog dogovorima prekinemo štrajk", istakao Željko Nikolić

Remontni zavod “Kosmos” većinu poslova obavlja na inostranim tržištima, a radnici s pravom postavljaju pitanje gdje je novac od odrađenih i u devizama plaćenih poslova.

Posebno nezavodoljstvo radnici "Kosmosa" izrazili su prolazeći ispred zgrade Vlade RS-a, uzvikujući "Lopovi, lopovi" i "Motika, lopove", prozivajući pomoćnika resornog ministra industrije Milorada Motiku.

Pored već uobičajenih transparenata "Lopovi vratite nam naše pare" pojavio se i transparent “Perice, Željkice moli vas raja da bar za Vaskrs kupe jaja“.

Radnici su najavili da će se štrajk i proteste nastaviti.

XS
SM
MD
LG