Dostupni linkovi

Protest radnika za godišnjicu osnivanja Kosmosa


Radnici remontnog zavoda Kosmos iz Banjaluke protestnom šetnjom ulicama grada još jednom su pokušali skrenuti pažnju na probleme u ovom preduzeću - 15 neisplaćenih plata te sedam godina neuplaćenih doprinosa.

Uzvikujući "Lopovi, lopovi" i "Hljeba, hljeba gospodaru", radnici banjalučkog Kosmosa pozdravili su Vladu RS koja je 100-postotni vlasnik ovog preduzeća.

Stotinjak radnika ponovo je zatražilo da im se isplati barem dvije od 15 neisplaćenih plata u zadnje dvije godine. Radnike najviše boli što su radili, a ne znaju gdje završava novac koji oni zarade.

Branimir Babić, radnik Kosmosa prije nekoliko dana vratio se sa terena iz Afrike i kaže da se radi ida posla ima.

“Bio sam osam mjeseci na terenu i za to vrijeme smo preko 1,5 miliona evra posla realizovali i potpisali zapisnike o realizovanom poslu“, kaže Babić.

Na današnji dan prije 57 godina Remontni zavod “Kosmos” je počeo sa radom. Prije godinu dana priređen je svečani ručak za radnike, a na rođendan su im bili i brojni gosti pa i resorni ministar. Danas im se nije obratio niko.

Predsjednik Sindikalne organizacije Kosmosa Željko Nikolić, kaže da je ova firma nekada bila gigant Banja Luke.

“Mi smo nekada veliku tortu pravili i duvali u svijećice. Danas duvamo u prste. To je velika sramota na samo grada nego i države”, naglasio je Nikolić.

Predsjednik konfederacije sindikata Obrad Belenzada rekao je da će sindikat nastaviti pružati podršku opravdanim zahtjevima radnika.

“Tri mjeseca radnici Kosmosa protestuju. Sramota je svih onih koji odlučuju da radnici Kosmosa,koji je nekada bio poznat u svijetu, danas dolaze da traže platu od prije godinu i po .Ovi ljudi samo traže da prime nekoliko plate kako bi mogli prehraniti svoje porodice. Nažalost, i to izgleda da je puno. Jedino bi izgleda odgovaralo da privreda radi , a da ne traže plate. Ali, ne može ova privreda zaraditi koliko ova vlast može potrošiti, istakao je Belenzada.

Radnici Kosmosa ponovovilisu svoje zahtjeve – isplatu 15 zarađenih plata, dnevnica, doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za proteklih sedam godina, te uplata za zdravstveno osiguranje. Protesti će se kažu nastaviti sve dok ne dobiju minimalno dvije plate

XS
SM
MD
LG