Dostupni linkovi

Radnici Konjuha i dalje gladuju, niko ne nudi rješenje


Radnici Konjuha koji štrajkaju
Radnici Konjuha koji štrajkaju

Ponedjeljak je osmi dan kako radnici Tvornice namještaja Konjuh štrajkuju glađu. Nakon sedam dana štrajka nitko od nadležnih nije ih posjetio, pitao za zdravlje, a niti ponudio rješenje za 52 radnika koji su još prije dvije godine trebali u mirovinu. Iako je u ponedjeljak sazvao press konferenciju, ministar poljoprivrede Tuzlanskog kantona Abdulah Zukić nikakvu nadu nije dao obespravljenim radnicima.

Radnici Konjuha u ponedjeljak su odlučili prestati uzmati vodu. Izudin Čokić kaže da odbijaju i medicinsku pomoć.

Izudin Čokić, foto: Maja Nikolić
Izudin Čokić, foto: Maja Nikolić

„Zdravstvena situacija je sve gora. Kako koji dan prolazi ljudima je sve teže. Evo, pogledajte mene. Usta su mi suha skroz, blijed sam, izgubio sam dosta kilograma. Ali mi ostajemo ovdje i nećemo odustati. Mi ostajemo ovdje da umremo. Mi ne tražimo ništa nemoguće nego samo naše zarađeno“, poručuje Čokić.

Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika Konjuha, kaže da im je obećan kredit od Razvojne banke Federacije BiH. Oni bi tim novcem mogli riješiti ova 52 obespravljena radnika. Međutim, i od toga se, kaže Trakić, odustalo:

„Što se kredita tiče to je je izgleda neko samo išao u Sarajevo da se slika i da bude na televiziji kao da je neko nešto uradio za Konjuh. Nema od toga ništa, evo vidite. Oni, uostalom, ako mogu dobiti kredit neka slobodno pod hipoteku uzmu zemljište i naše salone“, navodi Trakić.

Ucjena

Vlada Tuzlanskog kantona cijelo vrijeme potencira da nema nadlženosti pomoći Konjuhu jer je privatno poduzeće. No, niz je primjera da ipak može. Naime, Vlada bi Konjuhu mogla oprostiti dug od 250.000 maraka prema Zavodu zdravstvenog osiguranja jer je Zavod pod ingerencijom Vlade. Također, od ranije je Zavod zdravstvenog osiguranja ostao dužan Konjuhu milijun i 300.000 konvertibilnih maraka po osnovu bolovanja od 40 i više dana.

„Mi smo samo tražili prebijanje duga. Oni su nama dužni mnogo više nego mi njima. Međutim, direktorica Zavoda je tražila da se direktor odrekne tih milion i 300.000 maraka, a da oni nama oproste 250.000. To vam je klasična ucjena“, pojasnio nam je Mujo Gavranović.

Treba naglasiti i da je Vlada TK pomogla još mnogim privatnim firmama poput Dite i Gredelj Revoma. No, ministar poljoprivrede Tuzlanskog kantona Abdulah Zukić, mogućnost da Vlada pomogne Konjuhu, za sada odbija.

„Istina je da Konjuh ima potraživanja od Zavoda zdravstvenog osiguranja po osnovu refundacije bolovanja. Međutim, to se njima ne može priznati iz razloga što u tom vremenu u kojem oni traže refundaciju firma Konjuh nije uplaćivala radnicima plate i obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja“, tvrdi Zukić.

Ovakvo ministrovo pojašnjenje radnicima Konjuha je potpuno nelogično i neobjašnjivo. Zavod je Konjuhu dužan i taj dug i dalje ostaje, a radnici traže da se taj dug smanji za ovih 250.000 maraka koliko je potrebno da bi radnici otišli u mirovinu.

Radnici se nadaju da bi u utorak Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona mogao pronaći rješenje za radnike, odnosno uputiti zahtjev Vladi Federacije BiH da se radnicima uveže staž. U međuvremenu su se i radnici Livnice čelika Tuzla zatvorili u krug tvornice i započeli štrajk.

XS
SM
MD
LG