Dostupni linkovi

Radnici Hidrogradnje nastavljaju proteste pred Vladom FBiH


Oko 300 radnika sarajevske Hidrogradnje okupilo se u petak pred zgradom Vlade Federacije BiH, kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo što Vlada nije ispoštovala sporazum sa Sindikatom postignut krajem oktobra.

Pozvali su federalnog premijera Nermina Nikšića i resornog ministra Erdala Trhulja da realizuju sporazum ili da daju ostavke, odnosno da konačno imenuju novog vršioca dužnosti direktora Hidrogradnje.

"Potpisali smo sporazum iz pet tačaka, gdje smo samo mi ispunili svoje, vratili se na posao. Oni su trebali imenovati novog VD direktora i da radnici rade, a mi, Sindikat, da pregovaramo", rekao je Redžep Tufekdžić ispred Sindikalne organizacije

Radnici od 30. septembra, kada su započeli štrajk, zahtijevaju isplatu plaća i doprinosa te nove poslove i smjenu Uprave i Nadzornog odbora. Odbijaju navode da je njihov štrajk nezakonit.

"Mi smo tu zato što Vlada, Tužilaštvo, sudovi ne rade svoj posao. Jučer je jednom radniku pozlilo, završio je na operaciji srca, a nema uplaćeno socijalno", kaže radnica Amela Krehić.

Protestno pismo federalnim zvaničnicima u petak su uputili i iz Saveza samostalnog sindika BiH.

"Opšti bunt radnika ukazuje da Vlada reže granu na kojoj sjedi, umjesto da su ljudi na poslu", konstatuje Franjo Rajner, redsjednik Kantonalnog odbora Saveza.

Radnici Hidrogradnje proteste pred Vladom nastaviće svaki dan od 10 do 12 sati, sve do ispunjenja zahtjeva.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG