Dostupni linkovi

Sarajevo: Protestovali radnici Hidrogradnje


Nezadovoljni radnici Hidrogradnje blokirali su u srijedu nekoliko satai saobraćajnicu u sarajevskom naselju Stup, jer Vlada Federacije BiH nije ispunila obaveze i imenovala novu upravu preduzeća. Uzvikujući parole protiv uprave preduzeća te Vlade Federacije, tražili su da se ispita navodni kriminal koji je ovu firmu doveo u vrlo tešku situaciju.

Oko 400 radnika građevinskog preduzeća Hidrogradnja blokiralo je saobraćajnicu u sarajevskom naselju Stup, jer Vlada Federacije BiH nije ispunila obaveze i imenovala novu upravu preduzeća.

„Hidrogradnju i njene radnike doveli su na ivicu provalije!“ - poručivali su radnici.

Uzvikujući parole protiv uprave preduzeća, te Vlade Federacije tražili su da se ispita navodni kriminal koji je ovu firmu doveo u vrlo tešku situaciju.

Gotovo pet sati radnici su držali blokiranu saobraćajnicu u blizini jednog od gradilišta Hidrogradnje, kako bi iskazali nezadovoljstvo što Vlada Federacije nije ispoštovala dogovor o isplati tri plate i nije imenovala novog direktora firme.

„Obećali su isplatiti tri plate koje smo tražili, ali nisu uspjeli izvršiti deblokadu iz kojih sredstava su bili obećali da će isplatiti. To je blokada od 660.000 po osnovu presude, kojom je Vlada dugovala Hidrogradnji, i jedan milion ovog iračkog duga preko Invest banke. To je trebalo biti cca 1,660.000 da bismo riješili ovaj problem, barem privremeno, sad, za formiranje uprave, da bi se radnici vratili na posao“, rekao je Predsjednik Štrajkačkog odbora Hidrogradnje Selim Selamović.

„Mi smo imali tri osnovna zahtjeva – da nam daju posao, da uplaćuju doprinose redovno i plate. Mi toga nemamo ništa“, kaže radnik Džafer Alić.

Već jedanest godine radnicima Hidrogradnje nisu uplaćivani doprinosi za penziono osiguranje. Radnici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva. Protestirat će i narednih dana.

„Ja mislim, dokle bude potrebno. Ovo je upozorenje. Onda ćemo se premjestiti na ovu saobraćajnicu da ne može za Buljakov stić'. Pa ćemo onda i na tramvaje, Marindvor, svaki dan, dok nam ne ispune zahtjeve“, poručuje Ramiz Huso.

Kandidat za direktora ovog preduzeća Munir Obralija ima podršku radnika Hidrogradnje, ali on do sada nije postigao dogovor sa federalnim resornim ministrom Erdalom Trhuljem o preuzimanju direktorske funkcije. Obralija zahtijeva da se isplate plate radnicima i osigura posao. Tokom dana očekuje se novi sastanak Munira Obralije i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Eldara Trhulja.
XS
SM
MD
LG