Dostupni linkovi

Radnici blokirali ulice Tuzle: Kantonalna Vlada nas ignoriše


Protest radnika tvornice Aida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Protest radnika tvornice Aida

Radnici tvornice obuće “Aida”, nakon što su prosvjedovali pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, odlučili su na nekoliko sati blokirati i prometnice u Tuzli. Kažu da su se na ovaj potez odlučili zbog toga što ih je Vlada cijeli dan ignorirala i nije im ponudila nikakvo rješenje. Još uvijek traju pregovori između nekoliko radnika koji bi pred zgradom Vlade mogli provesti cijelu noć, dok su drugi radnici s raskrsnica već otišli kućama.

“Neka radnici idu kućama, a nas nekoliko ostat ćemo noćiti pred Vladom TK. Tražit ćemo deke od naroda”, rekao je Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata radnika tvornice obuće “Aida” nakon što im je saopšteno da nekoliko predstavnika Sindikata, koji su čekali sastanak s premijerom, moraju napustiti zgradu Vlade TK.

Radnici tvornice obuće “Aida” kažu da do blokade ne bi došlo da im se premijer TK Bahrija Umihanić obratio i ponudio rješenje.

Svjesni su da najveću štetu blokadom prave građanima, ali ističu da drugog rješenja nemaju, te da samo na ovaj način mogu skrenuti pozornost na nagomilane probleme.

Tuzla
Tuzla

“Oni nas samo lažu. Govore da mi nemamo nikakva prava po zakonu. Kaže nemamo pravo na pedeset posto od ličnog dohotka. Mi na to imamo puno pravo i jednom smo dobili tako pomoć. Mi nemamo ništa po zakonu, a oni sve imaju po zakonu”, rekla nam je Hasija Perić.

Radnicima se još uvijek nitko iz Vlade TK nije obratio, a kako je novinarima rečeno u vladinoj službi za odnose s javnošću, do sastanka između te izvršne institucije i radnika neće ni doći.

Navodno se planira rebalansom proračuna iznaći rješenje i za radnike. Medjutim, oni kažu da nemaju od čega živjeti, niti imaju vremena čekati rebalans proračuna.

Meni da nije mog sina i moje kćerke, ne bih imao hljeba da jedem”, navodi radnik koji je 39 godina radnog staža proveo u ovoj tvornici.

Velik broj policije, kako uniformirane, tako i specijalne, osiguravao je u ponedjeljak zgradu Kantonalne vlade, ali ne i blokirane raskrsnice.

“Oni Vladu čuvaju od nas. Kao das mo mi kriminalci. Mi nismo kriminalci, ali oni nas prave”, kaže Hasan Užičanin.

Radnici Aide traže uvezivanje 18 godina radnog staža, da ih se materijalno zbrine do uposlenja, ali i da vlada osigura posao u ovoj tvornici. Ovi zahtjevi pred Vladu su bili postavljeni i ranije, ali nikada nisu ispunjeni.

XS
SM
MD
LG