Dostupni linkovi

Banjalučka filharmonija se priprema za prvi koncert


Ilustrativna fotografija, Autor: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija, Autor: Midhat Poturović
Iskreno ću vam reći da su od samog početka osnivači filharmonije, kao što sam rekao, profesori sa Akademije i iz Muzičke škole, mladi entuzijasti koji nemaju nikakavih predrasuda, kaže za RSE Damir Jovanić, direktor Banjalučke filharmonije.

RSE: Damire, u januaru ove godine, kao udruženje garađana, registrovana je Banjalučka filharmonija. Šta je od tada urađeno?

Jovanić:
Od januara mjeseca napravljena je audicija za prijem članova. 12. marta održana je ta audicija, na kojoj su profesori sa beogradske Akademije i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci bili članovi žirija i gdje su napravili selekciju svih članova, tako da smo izabrali članove koji će svirati u prvoj postavi Banjalučke filharmonije.

RSE: I hoće li biti sve završeno do 2. maja, za kada je planiran prvi koncert?

Jovanić:
Jeste, pripreme su u toku. Trenutno sada radimo na pripremama tehničkih stvari, marketinga. Radićemo jednu medijsku kampanju, posvetićemo prostora marketingu. Sa RTV RS potpisali smo ugovor o medijskom pokroviteljstvu, tako da ćemo dati značaja marketingu u našoj kampanji.

RSE: Ko će svirati na ovom premijernom koncertu - koliko muzičara? Hoće li to biti potencijal na koji se valja dugoročno oslanjati?

U saradnji s Akademijom umjetnosti i u saradnji sa muzičkim školama mi ćemo otvarati odsjeke koji nam nedostaju i školovati kadar, tako da nam je glavni cilj što veći broj domaćih muzičara.
Jovanić:
Prije samog početka izrade projekta osnivanja Banjalučke filharmonije, osnivači, znači profesori sa Akademije Vanesa Kremenović i Ivan Otašević, i profesori iz Muzičke škole, Agneš Lackov, violinista, sastali smo se i napravili analizu stanja kadra koji imamo trenutno u RS, donosno u BiH. Glavni cilj Banjalučke filharmonije jeste što veći broj domaćih muzičara, znači afirmacija domaćeg kadra, kako bismo obezbijedili budućnost ovog našeg orkestra. Na osnovu statistika koje smo dobili planiran je razvoj Banjalučke filharmonije u tri faze. Prva faza obuhvataće gudačke instrumente, druga faza obuhvata drvene duvačke instrumente, a treća faza obuhvata limene duvačke instrumente i udaraljke. Glavni cilj je aktiviranje domaćeg kadra prema ovim fazama. U saradnji s Akademijom umjetnosti i u saradnji sa muzičkim školama mi ćemo otvarati odsjeke koji nam nedostaju i školovati kadar, tako da nam je glavni cilj što veći broj domaćih muzičara.

RSE: Ja ću te podsjetiti da je onomad, u po kulturu vjerovatno sretnija vremena, jedina naša filharmonija, ova sarajevska, jedva krpila sastav i repertoar. Uglavnom su uvozili muzičare iz Bugarske, Rumunije, Moldavije. Sad me zanima kako će to biti sad kad su sredstva za kulturu višestruko manja?

Jovanić: Mi imamo podršku i Grada i Ministarstva prosvjete i kulture RS. Oni su stali iza nas. Međutim, pošto smo registrovani kao udruženje građana, mi nismo pripali nijednoj instituciji da budemo finansirani od strane budžeta. Mi se finansiramo preko projekata, odnosno fondova za kulturu institucija u Vladi RS, odnosno BiH, odnosno Grada Banje Luke. U Ministarstvu civilnih poslova imaju konkursi koji idu na nivou BiH. To su institucije, i državne i gradske i opštinske, gdje ćemo konkurisati za projekte. I iskreno, obavili smo razgovore i sa gradonačelnikom grada Banje Luke i sa ministrom prosvjete i kulture Antonom Kasipovićem - i podrška Ministarstva i Grada je već dogovorena, ali kroz projekte.

Gosti iz Italije


RSE: Ja poznajem dosta ljudi, doduše ovdje u Sarajevu, ljudi od kulture koji nisu politički napaljeni, da kažem tu malo ružnu riječ, niti su elitistički nastrojeni, ali oni sugerišu kako motivacija za ovu filharmoniju nije baš posve autentična - nije isključivo kulturna ili kulturološka u pitanju.

Jovanić: Ja ću vam iskreno reći da su od samog početka osnivači, kao što sam rekao, profesori sa Akademije i iz Muzičke škole, mladi entuzijasti koji nemaju nikakavih predrasuda. Tu je Vanesa Kremenović, koleginica - da ne kažem da je od samog starta multietničnost zastupljena u svemu tome. Uopšte se nismo vodili politikom. Jednostavno, željeli smo napraviti, prije svega, nešto što u Banjoj Luci nikada do sada nije postojalo, a mislimo da će koristiti i cijeloj BiH.

RSE: Gdje ćete svirati jer Banja Luka nema koncertnu dvoranu, a ova u Banskom dvoru mi se ne čini baš dugoročnim rješenjem?

Mi ćemo trebati u budućnosti mnogo veće kapacitete, i već sada ih trebamo, međutim, u razgovoru sa gradonačelnikom, Banja Luka ima u svom planu do 2015. godine da napravi dvoranu za koju je već određena lokacija.
Jovanić:
Mi smo sa Banskim dvorom potpisali uzgovor o saradnji i tu nam je za početak sjedište i prostorija gdje ćemo održavati probe. I, naravno, to je sala gdje ćemo održavati koncerte. Mi ćemo trebati u budućnosti mnogo veće kapacitete, i već sada ih trebamo, međutim, u razgovoru sa gradonačelnikom, Banja Luka ima u svom planu do 2015. godine da napravi dvoranu za koju je već određena lokacija i već se krenulo u pripreme te lokacije. koja će biti nastavak zgrade gdje će biti smještena RTV RS - u nastavku će se graditi zgrada za kulturu.

RSE: Da se vratimo premijernom koncertu. Znaš li već šta će se to svirati?

Jovanić: Na prvom koncertu našem biće gosti iz Italije Đuzepe Bruno, solista na klaviru, i Đanluka Marčano, Italijan, dirigent koji je od samog početka, već od osnivanja, tu sa nama, i mogu slobodno reći da je jedan od osnivača koji nam je mnogo pomogao u svemu tome. Njih dvojica će tu doći i dati značaj. Izvodiće se Šopen - i povodom godišnjice njegovog rođenja i povodom toga što se nikada u Banjoj Luci nije svirao koncert Šopena, tako da imamo dvostruku ulogu u svemu tome.

RSE: Damire, prvi koraci su uvijek nailazili na neka nepovjerenja. Unatoč svima, ja želim mnogo sreće tebi i orkestru čitavom. Želim da Banjalučka filharmonija dugo, dugo i lijepo svira - i jednom, naravno, u vlastitoj dvorani.

Jovanić: Hvala vam puno na lijepim riječima. Entuzijasti su se okupili, želimo stvarno napraviti nešto dobro sa domaćim kadrovima. I mislim da će to uspjeti - jer, prije svega, mladost je u pitanju.
XS
SM
MD
LG