Dostupni linkovi

Smenjen ministar koji je pozivao da Srbija uvede sankcije Rusiji


Rade Basta tokom izglasavanja nove Vlade Srbije u kojoj je bio ministar, 26. oktobar 2022.
Rade Basta tokom izglasavanja nove Vlade Srbije u kojoj je bio ministar, 26. oktobar 2022.

Skupština Srbije izglasala je smenu ministra privrede Radeta Baste na sednici u utorak, 11. jula.

Basta se kao ministar u Vladi Srbije zalagao za uvođenje sankcija Rusiji navodeći da Srbija plaća veliku cenu zbog njihovog neuvođenja.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Predlog za razrešenje ministra parlamentu uputila je krajem juna premijerka Ana Brnabić na predlog koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Basta je izabran za ministra privrede kao kandidat koalicije Socijalističke partije Srbije, čiji je lider šef diplomatije Ivica Dačić, i Jedinstvene Srbije.

Ova koalicija je manjinski partner vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Basta je 20. juna saopštio da je registrovao pokret Evropski put (PEP) i najavio da će uskoro prerasti u stranku i izaći će na izbore na svim nivoima.

Istog dana je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio da je Basti dat rok da podnese ostavku na sve funkcije na koje ga je predložila ova stranka. On je rekao da je zahtev za smenu Baste podnet i Vladi.

Marković je naveo da je Basta u aprilu smenjen sa mesta potpredsednika stranke.

"Razlog za smenu u stranci i zahtev za smenu u Vladi Srbije su izjave Radeta Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu", naveo je Marković.

XS
SM
MD
LG