Dostupni linkovi

Radi Trajković pogoršano zdravstveno stanje


Rada Trajković, fotoarhiv
Rada Trajković, fotoarhiv

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković prebačena je 16. decembra uveče sanitetskim vozilom u Prokuplje u Srbiji, pošto joj se zdravstveno stanje naglo pogoršano, napisala je na Twitter nalogu Rade Trajković osoba koja se u poruci predstavila kao njena ćerka.

"Pregled pokazuje rane znake upale pluća. Zahvaljujemo vam se na podršci i obaveštavaćemo vas o njenom stanju", piše u poruci uz fotografiju Rade Trajković, koja leži u sanitetskom vozilu priključena na infuziju i kiseonik.

Rada Trajković je prethodno saopštila da duže od deset sati stoji na granici sa Kosovom jer joj je srpska policija oduzela dokumenta i ne dozvoljava joj da uđe na Kosovo.

Trajković je najpre 15. decembra zadržana na prelazu Merdare kada je ulazila na Kosovo, a potom, kako je navela, i kada je pokušala da napusti tu zemlju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije se oglašavalo povodom slučaja, niti odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa o razlozima za zadržavanje Trajković, koja na Tviteru često kritikuje politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je 16. decembra u objavi na Tviteru poručila i da se neće "prodati".

"Dođite mi na slavu Svetog Nikolu u ponedeljak (19. decembra) u goste na administrativnu liniju", dodala je ona.

Trajković je pre nekoliko dana upozorila, takođe preko Tvitera, da su osim pretnji koje su do sada njoj upućivane zbog izjava i političkog angažovanja na Kosovu, pretnje počele da stižu i njenoj deci, i optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je odgovoran za njihovu bezbednost.

Trajković se 15. decembra sastala sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džefrijem Hovenijeom (Jeffrey M. Hovenier).

Na svom Tviter nalogu Hovenije se zahvalio Radi Trajković na "uvidu" u situaciju na Kosovu.

"Rekao sam to i ranije, i vredi ponoviti: pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova su neprihvatljivi u slobodnim i demokratskim društvima", naveo je Hovenije u tvitu 15. decembra.

Reakcije opozicije u Srbiji

Parlamentarna opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) u Srbiji osudila je zadržavanje Rade Trajković i zahtevala da joj se omogući sloboda kretanja.

U svom saopštenju naglasili su da se protiv Rade Trajković ne vodi bilo kakav krivični postupak, a da je zadržavanje "posledica isključivo neslaganja s njenim političkim radom i stavovima koje iznosi".

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac pozvao je da se Rada Trajković hitno pusti.

"Ne smemo da dozvolimo da Radu Trajković proguta mrak. Prvo su joj putem medija nacrtali metu na leđima, a potom ju je predsednik lično proglasio izdajnicom. Ostalo je samo da institucije odrade svoj posao", piše u saopštenju Demokratske stranke.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković ocenila je danas da je zadržavanje savetnice kosovskog ministra na administrativnoj liniji sa Srbijom "demonstracija sile aktuelne vlasti u Beogradu i potpunog odsustva poštovanja građanskih prava".

"Svako ko ne misli isto kao Aleksandar Vučić biće izložen torturi i policijskoj represiji. Naprednjački režim sve eksplicitnije i brutalnije pokazuje da neće trpeti pluralizam u Srbiji", navela je Stojković u saopštenju.

Rada Trajković je postala savetnica novoimenovanog kosovskog ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića nakon što su predstavnici "Srpske liste" napustili institucije zbog neslaganja sa odlukom Prištine o zameni srpskih tablica kosovskim.

Njihov izbor zvanični Beograd je žestoko kritikovao.

Na zadržavanje Trajković reagovali su i iz stranke Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Portparol Aleksandar Marton ocenio je da je "sramotno da državni organi sprovode klasičnu torturu nad bilo kojim građaninom Srbije zbog činjenice da on ima drugačije političke stavove", prenosi Beta.

"Da li Srbija i zvanično postaje ono što predstavlja Putinova Rusija - država u kojoj je progon političkih neistomišljenika već svakodnevna praksa", rekao je Marton.

Ministar Rašić: Ima dijabetes i tamo je već 14 sati

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Nenad Rašić izrazio je zabrinutost zbog zadržavanja njegove savetnice Rade Trajković na gradničnom prelazu Merdare. Trajković je zadržala srpska policija.

On je na sednici Vlade izneo podatak da je Trajković na prelazu zadržala srpska policija, te izrazio zabrinutost za njeno zdravstveno stanje.

"Ima dijabetes i tamo je već 14 sati, uzeli su joj dokumenta i čeka", rekao je Rašić i zatražio da se o ovom slučaju obaveste zemlje Kvinte.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala je istakla da se preduzimaju svi neophodni koraci, te da će o slučaju rade Trajković obavestiti SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Italiju, zemlje koje čine Kvintu.

Takođe, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti rekao da će tokom dana biti pronađeno rešenje za situaciju u kojoj se anšla Rada Trajković.

Kosovski premijer Aljbin Kurti napisao je na Twitteru da "srpski autokratski režim deset sati sadržava Trajković na granici".

Ocijenio je da je riječ o grubom kršenju ljudskih prava i tipičnoj odmazdi kosovskih Srba".

XS
SM
MD
LG