Dostupni linkovi

Rad u trgovini: 60 sati tjedno za 200 eura mjesečno


Istraživanja govore da u Bosni i Hercegovini 18 posto radnika u trgovini radi na crno, a rade i do 16 sati dnevno.
Istraživanja govore da u Bosni i Hercegovini 18 posto radnika u trgovini radi na crno, a rade i do 16 sati dnevno.
Dramatični podaci o položaju radnika u trgovini objavljeni su u bosanskohercegovačkim medijima, nakon što je Sindikat radnika trgovine u BiH prezentirao publikaciju „Crno bijeli svijet radnika u trgovini“. Istraživanja govore da u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini 18 posto radnika radi na crno, rade i do 16 sati dnevno. Osim što za to nisu adekvatno plaćeni, stručnjaci upozoravaju da zbog toga sve više dolazi i do raspada obitelji i pada nataliteta. Na praznik rada 1. svibnja sve će trgovine redovito raditi, bez obzira što zakon jasno kaže da je ovo neradni dan.

U jednoj trgovini sportske opreme u Tuzli, mlade djevojke rade tri dana u tjednu po 12 sati dnevno, tri dana po 8 sati i jedan dan u tjednu su slobodne. U 60 radnih sati u tjednu nikako ne smiju sjesti. Sve to za 200 eura mjesečno. Ovo će vam ispričati, ali bez uključenog mikrofona iako im obećavamo da je anonimnost zagarantirana.

Međutim, u inspekcijama će vam odmah potvrditi kršenja, ne samo radničkih, već i ljudskih prava u trgovinama.

''Radnici apsolutno ništa ne rade po pitanju zaštite svojih prava, po pitanju vođenja dnevne evidencije radnih sati. Nije obaveza poslodavca da to radi. Dakle, ni sami uposlenici nisu nešto zainteresovani da vode tu evidenciju, a bogami ni sindikati, jer da smo zainetersovani svi mi bismo najvjerovatnije donijeli jedan novi zakon gdje bismo ih uistinu zaštitili. Mi kad dođemo u kontrolu skoro je nemoguća misija utvrditi da li je bilo prekovremenog rada, rada noću, nevjerovatne stvari se dešavaju'', kaže Besim Duraković, predsjednik Kantonalne uprave za Inspekcijske poslove Tuzla.

I na praznik rada 1. svibnja radnici u trgovini će obavljati svoje svakodnevne zadatke, iako zakon jasno kaže i nalaže da je ovaj dan neradni.

''Ono što mi stalno radimo jeste da apelujemo na kupce, da kupovinu ne obavljaju baš taj zadnji dan, znači sve ono što mogu uraditi ranije bilo bi dobro da urade prije Prvog maja, a onda bi vjerovatno poslodavci zatvorili radnje jer bi imali samo trošak",
kaže predsjednica sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširević.

U istraživanju koje je proveo Sindikat radnika trgovine BiH uz podršku Sindikata trgovine Norveške, očita su ogromna kršenja zakona. Oko 20 posto radnika u trgovini u BiH radi na crno, a za više od 77 posto anketiranih radnika poslodavci ne uplaćuju doprinose za mirovinsko i osiguranje od nezaposlenosti.

''U sektoru trgovine u BiH radi 260 hiljada ljudi. S tim da definitivno u ovom sektoru vlada ono što mi zovemo 'dobrovoljno ropstvo' upravo iz razloga što na svako to radno mjesto ima 50 koji čekaju. Radnici dobrovoljno prihvataju bilo kakve uslove rada i onda se sa tim jako teško boriti. Definitivno zakon ne postoji, kao ni mehanizmi i instrumenti za borbu protiv ovog problema.''

Politika "šuti i trpi"

Zbog svega ovoga posljedice mogu biti kobne. Dr. Branka Antić Štauber, psihologinja za RSE govori da zbog odnosa poslodavca prema radniku u trgovini, koji je nerijetko izložen i mobingu, sve više dolazi do raspada u obitelji. Mlade žene odustaju od rađanja zbog čuvanja radnog mjesta, a to opet dovodi do sve većeg pada nataliteta.

Jedna od prodavnica u BiH
Jedna od prodavnica u BiH
''Obitelj više neće biti jedinica u kojoj će se generirat novi potencijali odnosno novi ljudi. Ako kažemo da jedna majka radi 16 sati onda tu više nema nikakvog normalnog ritma i normalnog dnevnog rasporeda vremena'', ističe ona.

Radnici u trgovinama, posebice žene nailaze na dodatne neugodnosti. Nije rijetkost da se od njih traži da su mlađe od 30 godina i da atraktivno izgledaju.

Pitanje koje je često na razgovorima za posao, a koje je prema mišljenjima naših sugovornica ponižavajuće je: planiraju li uskoro imati obitelj. Zbog svega toga, društvo bi se trebalo zabrinuti za budućnost, kaže sociolog Srđan Vukadinović.

''Poslodavci kada još zahtijevaju neke specifičnosti koje ugrožavaju neka elementarna i osnovna prava svakog čovjeka, onda se sigurno mogu dovesti u onaj nivo visoko nemoralnih ljudi koji isključivo gledaju svoj profit i ništa drugo", kazao je Vukadinović

"Ako je nekad radnik bio ponosan, danas radnika vrlo često prati osjećaj poniženja. Primoran je šutiti i trpiti. Ako se odluči požaliti na robovlasnički odnos prema njemu, često dobije odgovor: 'ako nećeš ti, ima tko hoće',"
ispričala nam je Emina Busulađić, predstavnica radnika Dite.

''Da je radnik ponižen i da je nemoćan. Imamo mi zakon, imamo mi sve, ali to se ništa ne poštuje'',
ističe ona.

Radnici u trgovinama nemaju previše izbora. Radit će za praznike onako kako im poslodavac odredi. Bez obzira na upozorenja sindikata i stručnjaka, ova zemlja i dalje ostaje u utrci za tržištem, a njeni radnici odličan mehanizam za ostvarivanje milijunskih profita svojim poslodavcima. Zato će malo kome od njih sutra biti sretan Prvi svibanj – praznik rada.
XS
SM
MD
LG