Dostupni linkovi

Putin se probio u prvi red


Predsjednik Dmitrij Medvjedev (levo) i premijer Vladimir Putin gledaju vojnu paradu na Crvenom trgu na Dan pobjede u Moskvi, 09. maj 2011.
Predsjednik Dmitrij Medvjedev (levo) i premijer Vladimir Putin gledaju vojnu paradu na Crvenom trgu na Dan pobjede u Moskvi, 09. maj 2011.
Urednički komentar Moscow Times, Prevela: Sabina Čabaravdić

Pri donošenju odluke o formiranju Sveruskog narodnog fronta, prošle sedmice (6.maja) premijer Vladimir Putin se potvrdio kao najmoćniji broker u zemlji.

Svojim je nastupom ubio svaku nadu predsjednika Dmitrija Medvjedeva da će ikada izaći ispod njegovih skuta i postati samostalan političar.

I dok Putin bilježi „čiste“ pobjede, svi ostali gube.

U članstvo Sveruskog narodnog fronta direktno će ući elita i mnoge interesne grupe - uključujući poslovna udruženja, sindikate, afganistanske ratne veterane, te grupe koje se bore za penzionerska i ženska prava.

Kada svi oni budu dio fronta neće biti u mogućnosti kritizirati Putinovu politiku ili nuditi alternativu za nešto što oni smatraju dobrim za Rusiju.

Ujedinjena Rusija, stranka koja je do pred nekog vremena identificirala samu sebe sa svim što premijer želi i čini, završiće predstojeće izbore na gubitničkoj strani.

Ovom inicijativom i predsjednik Medvjedev izvlači deblji kraj, baš kao i njegovi sljedbenici koji vjeruju da predsjednik nudi jedinu nadu unutar vladajućeg tandema; da je samo on sposoban pokrenuti i provesti neophodne političke i ekonomske reforme.

U srijedu, 18.maja Medvjedev imaće (unaprijed) zakazanu press konferenciju.

Među pitanjima će biti i ono – što misli o inicijativi za uspostavu Sveruskog narodnog fronta? On će zasigurno odgovoriti kako je to dobra ideja! I tim će priznanjem sopstvenu glavu na pladnju izručiti u Putinove ruke.

Loša vijest za Putina i Medvjedeva

Za Putina bi bilo prikladno da Medvjedeva zadrži na mjestu predsjednika i u sljedećem (drugom) mandatu.

Bio bi to simbol kontinuiteta i "stabilnosti" u kremaljskom vođstvu, a pomoglo bi i opravdati Putinovu odluku, datu prije četiri godine, da će „pomagati Medvjedevu“.

No takva bi odluka, čak i one koji su vjerovali da je predsjednik najveća nada za modernizaciju Rusije, samo uvjerilo da Medvjedev nije ništa drugo do Putinova marioneta.

Drugi veliki gubitnik Putinovog fronta je ruski narod. Koalicija na državnom nivou ujedinjuje gotove sve političke klase u Rusiji s jednim ciljem – predati vlast u ruke samo jednom čovjeku čija će neizmjerna moć ugušiti politički, odnosno demokratski razvoj zemlje.

Predsednik Dmitrij Medvedev (desno) i premijer Vladimir Putin, nakon šetnje učestvuju u ceremoniji polaganja vijenaca na Grob neznanog vojnika u blizini Kremlja, 23. februar 2011.
Nikoga ne bi trebala obmanuti Putinova demagogija kako se Front osniva zato da bi se zemlja „jača i spremnija suočila sa svim izazovima koji joj predstoje.“

Putin nije identificirao nijednu prijetnju koja je iskrsla i koja bi zahtijevala konsolidaciju svih snaga u samo jedan front.

Takođe je prešutio rezultate anketa koje jasno pokazuju da je i njegova i Medvjedeva i popularnost Ujedinjene Rusije, najniža u posljednje dvije godine.

S tendencijom daljeg pada. Loša je to vijest za nacionalne lidere koje za sedam mjeseci očekuju parlamentarni, a za manje od godinu dana i predsjednički izbori.

Sveruski narodni front neodoljivo podsjeća na vrijeme kada su u Sovjetskom savezu svi bili „ujedinjeni“ pod vođstvom jedne partije.

Dvadesetak godina teške izgradnje novih institucija u postsovjetskoj Rusiji, vrlo bi lako moglo postati izgubljeno vrijeme ukoliko se Putinu dozvoli da ostane „kralj“ što je duže moguće.
XS
SM
MD
LG