Dostupni linkovi

Sedmoro civila poginulo u Ukrajini dok Rusija nastavlja ofanzivu na istoku zemlje


UKRAJINA – Zgrada koja je uništena tokom ukrajinsko-ruskog sukoba u gradu Lisičansk u oblasti Lugansk, Ukrajina, 4. jula 2022.
UKRAJINA – Zgrada koja je uništena tokom ukrajinsko-ruskog sukoba u gradu Lisičansk u oblasti Lugansk, Ukrajina, 4. jula 2022.

U ruskom granatiranju u Ukrajini je u poslednja 24 sata poginulo najmanje sedam osoba, a ranjeno je još 25, saopštili su 6. jula ukrajinski zvaničnici.

AP prenosi da su iz kabineta Predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog saopštili da su ruske snage gađale gradove i sela na jugoistoku Ukrajine, pri čemu je većina civila ubijeno u Donjeckoj provinciji, gdje je Rusija poslednjih dana pojačala ofanzivu.

Guverner Pavlo Kirilenko je u objavi na Telegramu rekao da su dvije osobe poginule u gradu Avdijevka, koji se nalazi u centru pokrajine, a gradovi u Donjecku - Slavjansk, Krasnohorivka i Kurahove su prijavili po jednog ubijenog civila.

„Svaki zločin će biti kažnjen“, napisao je Kirilenko.

Kirilenko je 5. jula uveče pozvao više od 350.000 preostalih stanovnika pokrajine da pobjegnu, rekavši da je evakuacija Donjecka neophodna da bi se spasili životi i omogućila ukrajinskoj vojsci da postavi bolju odbranu od ruskog napredovanja.

Donjeck je dio Donbasa, pretežno ruskog govornog područja gdje su koncentrisani najiskusniji vojnici Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 4. jula proglasio potpuno zauzimanje druge pokrajine regiona, Luganska, nakon što su se ukrajinske trupe povukle iz poslednjeg grada pod njihovom kontrolom na istoku zemlje.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj (Serhii Haidai) negirao je da su Rusi potpuno zauzeli pokrajinu.

"Nastavljene su teške borbe u selima oko Lisičanska, grada iz kojeg su se povukli ukrajinski vojnici i koji su ruske trupe zauzele u nedelju", rekao je on.

„Rusi su platili visoku cijenu, ali oblast Luganska nije u potpunosti zauzeta od strane ruske vojske“, rekao je Hajdaj.

On je rekao da je do 15.000 stanovnika ostalo u Lisičansku i oko 8.000 u obližnjem gradu Sijerodonjecku, koji su ruski i separatistički borci zauzeli prošlog mjeseca.

XS
SM
MD
LG