Dostupni linkovi

Putin traži od Zapada da Rusiji 'odmah' pruži sigurnosne garancije


Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom godišnje konferencije za novinare u Moskvi, 23. decembar 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom godišnje konferencije za novinare u Moskvi, 23. decembar 2021.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od Zapada da Rusiji "odmah" pruži sigurnosne garancije usred rastućih tenzija koje uključuju masovno raspoređivanje ruskih trupa prema Ukrajini.

Govoreći na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare, Putin je oštro odgovorio na novinarsko pitanje o namjerama Rusije, nabrajajući niz pritužbi na Ukrajinu i NATO.

Također se osvrnuo na listu zahtjeva koji su ruski zvaničnici javno objavili ranije ovog mjeseca, a koji predstavljaju veliko restruktuiranje evropske sigurnosti i politike NATO-a.

"Vi biste nama trebali dati garancije. Vi! I to ne sa zakašnjenjem! Sada!" rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara Sky Newsa.

Također je ponovio prethodne tvrdnje Kremlja da su Sjedinjene Države postavile raketne sistem na granici sa Rusijom.

Djelovalo je da misli na protivraketne sisteme Aegis Ashore koje su Sjedinjene Države rasporedile NATO saveznicima Rumuniji i Poljskoj ranijih godina. Washington je insistirao da su sistemi potrebni za odbranu Evrope od prijetnji iranskih projektila i da su neefikasni protiv ruskih arsenala.

"Jesmo li mi postavili rakete pored američkih granica?" rekao je Putin. "Ne. SAD su sa svojim projektilima došli u naš dom i na pragu su našeg doma...Je li ti neobičan zahtjev? Nemojte više postavljati sisteme za napade pored našeg doma? Šta je tu neobično?"

Odgovarajući na ranije pitanje Putin je, izgleda, dao pozitivan signal u vezi sa predloženim predstojećim razgovorima između Rusije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih saveznika.

"Do sada smo vidjeli pozitivnu reakciju", rekao je on. "Naši američki partneri su nam rekli da su spremni da započnu diskusiju, razgovore, početkom naredne godine."

"Nadam se da će se to tako dogoditi", rekao je Putin.

Ruski zahtjevi, javno objavljeni 17. decembra, pozivaju na zabranu NATO-a da se širi dalje na istok i ostavlja Ukrajinu i nekoliko drugih zemalja kao tampon države sa ograničenim suverenitetom po pitanju vojnih poslova.

Proteklih sedmica Sjedinjene Države, NATO i Kijev su podigli uzbunu zbog oko 100.000 ruskih vojnika raspoređenih u blizini granice s Ukrajinom i na poluostrvu Krim koje je okupirala Rusija.

Američki zvaničnici kažu da Moskva planira moguću vojnu ofanzivu koja bi, ako se dogodi, mogla biti sprovedena za nekoliko sedmica.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Nagomilavanje vojske postala je pozadina za Putinovo nastojanje da Sjedinjene Države i NATO daju Rusiji "sigurnosne garancije" koje bi drastično promijenile poredak nakon Hladnog rata.

Putin kaže da ne želi rat, ali je uporan da će, ako izbiju nove borbe, za to biti krivi Kijev i Zapad.

Tokom konferencije je ponovio i ranije optužbe protiv Ukrajine, tvrdeći da Kijev sprema novu vojnu ofanzivu u istočnim regionima u kojima rat traje već sedam godina.

"Sada nam govore rat, rat, rat. Čini se da pripremaju još jednu operaciju [u Donbasu] i upozoravaju nas da ne smetamo, inače će biti sankcija", rekao je Putin. Također je optužio Zapad da stvara "antirusko" raspoloženje u Ukrajini naoružavajući je i "ispiranjem mozga stanovništvu."

"Dajemo sve od sebe da uspostavimo dobrosusjedske veze sa Ukrajinom. Ali to je nemoguće uraditi sa sadašnjim rukovostvom. Ljudi u Ukrajini koji žele da rade sa nama se suočavaju sa pritiskom ili budu ubijeni", dodao je Putin.

Odgovor na COVID

Na samom početku sada već tradicionalne, godišnje konferencije za novinare Putin je pohvalio napore svoje vlade u borbi protiv pandemije COVID-19 i jačanju ekonomskog rasta zemlje.

Putin je iskoristio otvaranje ovogodišnje konferencije od 23. decembra da pokuša da istaći napore u borbi protiv pandemije, te je pozvao Ruse da se vakcinišu.

Poput mnogih drugih zemalja i Rusija se bori da stopu zaraze korona virusom dovede pod kontrolu, što ometa neodlučnost o vakcinaciji.

Manje od 50 posto od 146 miliona stanovnika do sada je potpuno vakcinisano, iako je Rusija prva u svijetu odobrila i pustila u promet vakcinu protiv korona virusa prije godinu dana.

„59,4 posto je kolektivni imunitet u Rusiji danas, znači naši građani koji su se oporavili i koji su vakcinisani. To znači da je oko 70 miliona primilo prvu dozu vakcine, a nešto više 70 miliona je dobilo dvije doze. Ali to nije dovoljno. Treba nam imunitet stada negdje blizu 80 posto," rekao je Putin.

Do 23. decembra Rusija je prijavila 10,2 miliona slučajeva i 300.000 preminulih od COVID-19.

Ove godine, zbog korona virusa, oko 500 novinara prati konferenciju.
Ove godine, zbog korona virusa, oko 500 novinara prati konferenciju.

Putin je tokom početka konferencije iskoristio početna pitanja da utvrdi da je Kremlj uspješno prebrodio ekonomske posljedice pandemije.

“Nakon što se suočila s izazovima korona virusa i nužnim ograničenjima koje je izazvao u privredi, kao i u socijalnoj sferi, naša privreda se pokazala mobiliziranijom i spremnijom za takve šokove od ostalih razvijenih ekonomija svijeta”, rekao je.

Konferencija se održava u Manezh izložbenom centru uz strogu primjenu COVID-19 protokola.

Zbog mjera uvedenih tokom pandemije, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je dan ranije da će samo oko 500 domaćih i stranih novinara biti pozvano da učestvuje. Ranijih godina na konferenciji je učestvovalo više od hiljadu novinara.

Novinari su morali da predaju tri negativna PCR testa kako bi ušli u salu.

Godišnje konferencije za medije Putin održava od kada je došao na predsjedničku poziciju 2001. godine. Pored ovoga također održava i godišnje obraćanje parlamentu o stanju nacije kao i javni događaj 'Direktna linija' tokom koje odgovara na pitanja građana.

Od 2004. godine svaka konferencija trajala je najmanje tri sata, a najduža je bila prošle godine od 4,5 sata.

XS
SM
MD
LG