Dostupni linkovi

Putin proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine


Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da uvodi ratno stanje u četiri regije u Ukrajini koje je Rusija okupirala.

Moskva je teritorije Zaporožja, Hersona, Donjeka i Luganska prošlog mjeseca proglasila svojim teritorijem, ali se bori da ih zadrži usred napredovanja ukrajinske vojske.

Ratno stanje počinje u ponoć 20. oktobra.

Također je potpisao još jedan dekret prema kojem će se tokom uvođenja ratnog stanja na aneksiranim područjima organizovati sistem "teritorijalne odbrane", dok će u osam drugih regija biti uveden takozvani "srednji nivo odgovora".

U televizijskim obraćanjima članovima svog Vijeća sigurnosti, Putin je također naložio vladi da uspostavi posebno koordinacijsko vijeće pod vodstvom premijera Mihaila Mišustina koje će raditi sa ruskim regijama na jačanju ratnih napora Moskve.

Ove odluke koje dolaze gotovo osam mjeseci od početka rata, obilježile su posljednje Putinove poteze u borbi protiv niza velikih poraza koje trpe od ukrajinskih snaga od početka septembra.

Objavljenim dekretom Kremlja naređena je "ekonomska mobilizacija" u osam regija koje graniče sa Ukrajinom, uključujući Krim, koji je Rusija napala i aneksirala 2014. godine i rečeno je da će kretanje u i iz regija biti ograničeno.

Putin je rekao da daje dodatne ovlasti čelnicima svih, preko 80, ruskih regija za zaštitu ključnih objekata, održavanje javnog reda i povećanja proizvodnje u znak podrške moskovskoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

Mjere su uslijedile istog dana kada su zvaničnici koje je u Hersonu postavila Moskva rekli civilima da napuste pojedina područja što je prije moguće u iščekivanju neposrednog ukrajinskog napada.

Putin je rekao da će koraci koje je naredio povećati stabilnost ekonomije i industrije te potaknuti proizvodnju kao podršku vojnim naporima.

"Radimo na rješavanju vrlo složenih, velikih zadataka kako bismo osigurali pouzdanu budućnost za Rusiju, budućnost našeg naroda", rekao je Putin.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, uništeni su ukrajinski gradovi, a globalna ekonomija je uzdrmana.

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG