Dostupni linkovi

Putin pozdravio 'kompromise' sa Erdoganom


Ruski predsjednik Vladmir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka 29. septembra
Ruski predsjednik Vladmir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka 29. septembra

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u ljetovalištu Soči 29. septembra na sastanku koji se smatra jednim od najznačajnijih posljednjih nekoliko godina.

Sastanak dolazi nakon dvije sedmice samoizolacije ruskog predsjednika nakon što je desetine članova njegovog užeg kruga bilo pozitivno na COVID-19. Posljednji sastanak su održali prije 18 mjeseci u Moskvi, a u međuvremeni problemi između dvije zemlje samo su se nakupili.

Na početku sastanka Putin je rekao da odnosi između Moskve i Ankare idu u pozitivnom pravcu zahvaljujući njihovoj sposobnosti pronalaska “kompromisa”.

“Pregovori su ponekad teški, ali sa pozitivnim konačnim rezultatom”, rekao je Putin.

Erdogan je rekao kako vjeruje da postoji “velika korist u nastavku odnosa između Rusije i Turske time što jačaju svaki dan.”

Po pitanju Sirije, gdje su Ankara i Moskva na suprotnim stranama, Erdogan je rekao Putinu da “tamnošnji mir ovisi o odnosima Turske i Rusije.”

Unatoč svim geopolitičkim pitanjima između Rusije i Turske, jedna od najhitnijih briga Ankare jeste osiguranje opskrbe prirodnim gasom.

Turska uveliko ovisi o ruskom prirodnom gasu koji dobija iz gasovoda Turski tok i Plavi tok koji prolaze ispod Crnog mora. Turska je ranije odbila dugoročni ugovor o gasu za snadbjevanje Turskog toka uprkos insistiranju Rusije, jer im se nisu svidjeli uslovi i cijena.

Osim sukoba u Siriji i Libiji očekivalo se i da će dvojica lidera razgovarati o Južnom Kavkazu, Ukrajini, proširenju izvoza ruskog gasa, mogućnosti da Turska kupi drugi set raketnog sistema S-400 uprkos prigovorima Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG