Dostupni linkovi

Putin u srijedu u posjeti UAE i Saudijskoj Arabiji, javio Kremlj


Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) i saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman u Rijadu, oktobra 2019.
Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) i saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman u Rijadu, oktobra 2019.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovat će u srijedu u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju, u posjete posvećene izraelsko-palestinskom sukobu i nafti, saopštio je u utorak Kremlj.

"Radne posjete Putina UAE i Saudijskoj Arabiji bit će održane sutra (srijeda). Sve će biti u jednom danu", rekao je novinarima portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, Putin će se tokom posjete govoriti o "bilateralnim odnosima, međunarodnim pitanjima, izraelsko-palestinskom sukobu", kao i smanjenju proizvodnje nafte u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), članica je i Rusija.

Kremlj nije rekao da li će ruski predsjednik prisustvovati Međunarodnog konferenciji o klimi - COP28, koja se trenutno održava u Emiratima.

Ruski lider, koji je od marta na meti naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog "deportacije ukrajinske djece", do sada je ograničavao svoja putovanja u inostranstvo.

Nakon što je izdata potjernica, Putin je odlučio da ne prisustvuje nedavnom samitu BRICS-a u Južnoj Africi jer bi ta zemlja bila obavezna da ga uhapsi po dolasku pošto je potpisnica sporazuma Međunarodnog suda.

Pošto ni Saudijska Arabija ni UAE nisu potpisali osnivački ugovor tog suda, nijedna od njih ne bi bila prinuđena da ga uhapsi.

XS
SM
MD
LG