Dostupni linkovi

Putin osniva agenciju za obnovu ruskog nacionalnog ponosa


Vladimir Putin
Vladimir Putin
Claire Bigg (prevela Bojana Yazicioglu)

Kremlj se nada da će obnoviti nacionalni ponos u Rusiji osnivanjem nove agencije koja će biti zadužena za promociju patriotizma.

Agencija će biti sastavni deo predsedničke administracije i, sudeći po internet stranici Kremlja, imaće zadatak da učvrsti "duhovne i moralne temelje ruskog društva" i da poboljša "vladinu politiku u oblasti patriotskog vaspitanja".

Predsednik Vladimir Putin je zvanično naredio 20. oktobra da se osnuje nova struktura - Direktorat za društvene projekte.

Inicijativa je izazvala različite reakcije - kritičari je odbacuju rekavši da se radi o šemi u sovjetskom stilu da se konsoliduju pro-kremljinske snage i suzbiju nezapamćeni protesti koje su predvodili mladi protiv Putinove 12-godišnje vladavine.

"Kao protivotrov za političke proteste, Kremlj koristi ideologiju i računa na tihe, arhaične mase koje ne žele promenu", kaže Nikolaj Petrov, politički analitičar iz Karnegi centra u Moskvi i dodaje:

"To je razlog zbog kojeg će se novoformirano telo pre svega baviti ideološkim pitanjima".

"Duhovne i moralne vrednosti"

Ideju iza Direktorata za društvene projekte je prvi put izrekao Putin prošlog meseca tokom svoje posete Krasnodaru, gradu na jugu Rusije, gde je obišao predsedničke kadetske škole i sa glavnim vladinim zvaničnicima i kulturnim radnicima održao diskusiju za okruglim stolom o patriotizmu.

Zastava Rusije i slika Putina na provladinom protestu u Moskvi
Zastava Rusije i slika Putina na provladinom protestu u Moskvi
Putin je na skupu rekao da Rusija mora da učini mnogo više kako bi se izborila sa pokušajima da se utiče na njenu omladinu. Ovaj komentar mnogi su ocenili kao znak Putinovog jačajućeg neprijateljstva prema nevladinim organizacijama finansiranih iz inostranstva, a koje je optužio da podržavaju proteste opozicije.

"Kulturni identitet i duhovne i moralne vrednosti su meta intenzivnog nadmetanja, čak i otvorenog rata informacijama i orkestriranih propagandističkih napada", rekao je on.

Osnivanje agencije dolazi u trenutku kada Kremljin pojačava svoju retoriku protiv političkih neslaganja.

Poslednjih meseci zatvorena je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) jer se, kako je navedeno, mešala u rusku politiku, suđenje desetinama anti-vladinih demonstranata i zatvrosku kaznu ženskom pank sastavu Pussy Riot koji je izveo anti-putinovski nastup u moskovskoj katedrali.

Kritičari porede novoosnvanu agenciju sa Odeljenjem za agitaciju i propagandu iz sovjetske ere i kažu da će ona kočiti ruske napore u modernizaciji.

"Kada Kremlj instruiše većinu da poštuje status quo, onda blokira spostveni put ka reformama i modernizaciji", kaže Petrov. "Sprečava sebe u korišćenju sopstvenog legitimiteta da napreduje. Imajući to u vidu, mislim da je ovaj projekat osuđen na neuspeh".

Popunjavanje ideološkog vakuuma

Međutim, incijativa će najverovatnije da udari u žicu mnogim Rusima koji su nostalgični zbog izgubljene globalne moći svoje zemlje.

Pristalice kažu da bi nova agencija mogla da pokaže svoju ulogu kako u popunjavanju ideološkog vakuuma koji je ostao nakon kolapsa SSSR-a, tako i u podmlađivanju pojma patriotizma koji je i dalje skoro isključivo povezan sa sovjetskom vladavinom u Drugom svetskom ratu.

Pojedini analitičari ocenjuju da bi agencija mogla da odigra ključnu ulogu u ujedinjavanju Rusa pod uslovom da uspe da izbegne zamke propagande.

"Danas postoji ogroman deficit ideja koje bi mogle da ujedine narod", kaže Valerija Kasamara iz Laboratorije za politička istraživanja na Višoj ekonomskoj školi u Moskvi.
"Patriotizam bi mogao da bude veoma efektivan u prevazilaženju razjedinjenosti koja prožima sve, otuđenja od kolektivnih događaja. Vlasti sada rade ono što je trebalo da urade odavno. Ali ako umesto napora da pobude pozitivne emocije dobijemo nespretnu propagandu, dobiće se kontra-efekat. Tako da je pitanje kako će se sve primeniti".

Još uvek je nejasno koju vrstu aktivnosti će nadgledati Direktorat za društvene projekte.

Agencija navodno planira da uvede programe patriotskog obrazovanja u škole i da doprinese izradi patriotskih filmova i crtanih filmova za decu.

Navodno će takođe dodeljivati grantove i nagrade projektima i pojedincima za promociju nacionalnog ponosa u Rusiji.
XS
SM
MD
LG