Dostupni linkovi

Putin podržao Vučićev 'nezavisan kurs u međunarodnoj areni'


Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u ličnim susretima i telefonom, redovno razgovaramo o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje, rekao je Putin (na fotografiji Putin i Vučić u Beogradu, januar 2019.)
Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u ličnim susretima i telefonom, redovno razgovaramo o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje, rekao je Putin (na fotografiji Putin i Vučić u Beogradu, januar 2019.)

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 20. septembra u Moskvi da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju u zaštiti njenih prava i interesa.

"U okviru međunarodnog prava, oslanjajući se pre svega na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, nastavićemo da našim srpskim prijateljima pružamo sveobuhvatnu podršku u očuvanju legitimnih prava i interesa Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Putin na uručenju akreditiva ambasadorima dvadesetak zemalja među kojima je bio i ambasador Srbije Momčilo Babić, prenosi Beta.

Kako je objavljeno je na sajtu Kremlja, Putin je rekao da Rusiju i Srbiju povezuju strateški partnerski odnosi zasnovani na tradiciji prijateljstva, kulturne, duhovne i istorijske bliskosti dva bratska naroda i da će Moskva nastaviti da produbljuje tu saradnju.

"Sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem, u ličnim susretima i telefonom, redovno razgovaramo o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje. Cenimo želju naših srpskih prijatelja da vode uravnotežen, nezavisan kurs u međunarodnoj areni i nastavićemo da radimo zajedno na produbljivanju političkog dijaloga, proširenju saradnje u privredi, trgovini, naučnoj, tehničkoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi", naveo je predsednik Rusije, prenosi Beta.

Nakon što je Ruska Federacija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, Evropska unija uvela je niz sankcija Rusiji. Srbija je osudila invaziju ali se nije pridružila sankcijama.

Srbija i Rusija tradicionalno održavaju bliske bilateralne odnose. Srbija zavisi od ruske podrške kada je reč o blokiranju svoje bivše pokrajine, Kosova, u međunarodnim institucijama. Zavisnost se ogleda i u monopolu ruskog Grasproma u Srbiji.

XS
SM
MD
LG