Dostupni linkovi

Lavrov optužio zapadne političare da razmišljaju o nuklearnom ratu


Ruski šef diplomacije Sergei Lavrov
Ruski šef diplomacije Sergei Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak, 3. marta, da ne sumnja da će rješenje za ukrajinsku krizu biti pronađeno, ali da dijalog Rusije sa Zapadom mora da bude zasnovan na međusobnom poštovanju.

Lavrov je ponovio da Moskva ne može da toleriše vojnu prijetnju Ukrajine za koju je rekao da prima naređenja od Washingtona.

"Moskva je uvjerena da je u pravu u svojoj konfrontaciji sa Zapadom", rekao je.

Optužio je NATO da nastoji održati svoju prevlast i naveo da Rusija, iako ima mnogo dobre volje, ne može dopustiti da neko potkopa njene interese.

Invaziju na ukrajinu nazvao je "ruskom vojnom operacijom kojoj je cilj osigurati, među ostalim, da Kijev ne uđe u NATO".

Lavrov je, također, optužio zapadne političare da razmišljaju o nuklearnom ratu.

"Želio bih istaknuti da se ideja o nuklearnom ratu stalno vrti u glavama zapadnih političara, a ne u glavama Rusa", kazao je u intervjuu za ruske i inozemne medije.

Istaknuo je da je "jasno da treći svjetski rat može biti samo nuklearni".

"Stoga vas uvjeravam da nećemo dopustiti da nas bilo kakve provokacije izbace iz ravnoteže", dodao je Lavrov.

Kremlj je u četvrtak pohvalio ruske trupe u Ukrajini kao heroje, koji će, kako navode, "ući u povijest zajedno s vojnicima koji su porazili nacističku Njemačku", prenosi Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će Ruski Putin u četvrtak održati sjednicu Vijeća sigurnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti, optužujući Zapad da poduzima "neprijateljske korake protiv njegove zemlje".

Moskva ima najveći svjetski arsenal nuklearnog oružja i ogromnu zalihu balističkih projektila.

Ruski predsjednik naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opću mobilizaciju.

Borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Marijupolj, Odesu, Harkov.

Milion osoba izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN) u četvrtak, 3. marta, upozoravajući da će milioni dodatno napustiti zemlju ukoliko rat ne završi.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG