Dostupni linkovi

Hakerski napad na Macrona, Hollande obećao odgovor


Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je da će dati odgovor na hakerske napade koji su pogodili kampanju predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona, dan uoči izbora u Francuskoj.

Hollande nije iznio detalje o nastavku istrage, ali je rekao da postoje rizici od ovakvih napada "jer su se i ranije događali drugdje".

Izborna komisija Francuske je osudila napad hakera, te upozorila medije i javnost da širenje takvih informacija može dovesti do krivičnih prijava.

"Širenje takvih podataka, do kojih se došlo na prevaru i koji su vjerovatno pomiješani s lažnim informacijama, može se klasifikovati kao krivično djelo", navedeno je u saopštenju.

Iz Macronovog izbornog štaba je saopšteno da je bio meta "velikog i koordinisanog" hakerskog napada budući da su na internetu objavljeni procurjeli dokumenti.

Njegova socialno-liberalna stranka En Marche! (Pokret!) navela je u izjavi da do curenja informacija "dolazi u posljednjim satima zvanične kampanje" čime se "jasno cilja na destabilizaciju demokratije, poput one zabilježene u posljednjoj predsjedničkoj kampanji u Sjedinjenim Državama".

Ovakav stepen hakovanja u francuskoj predsjedničkoj kampanji je bez presedana, ocijenjeno je.

Pariz se priprema za finale predsjedničkih izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


WikiLeaks je objavio link sa Twittera jedne internet stranice na kojoj je "uskladišteno na hiljade e-mailova, fotografija i ostalih dokumenata zaključno sa 24. aprilom 2017.". Iz WikiLeaksa je rečeno da ne snose odgovornost za procurjele dokumente, ali nije objašnjeno odakle su dobili te dokumente.

Dokumenti su se pojavili i na internet stranici Pastebin, koja omogućava svakom korisniku da anonimno objavi bilo kakav sadržaj. Korisnik pod imenom EMLEAKS postavio je dokumente na Pastebinu.

Slučajeve procurjelih dokumenata kampanje demokrata na WikiLeaksu i ostale slične internet stranice tokom prošlogodišnje američke predsjedničke kampanje naposlijetku su pronašle američke obavještajne agencije optuživši hakere da sarađuju sa ruskom vladom.

"Dokumenti koji sedmicama cirkulišu internetom rezultat su hakovanja ličnih i profesionalnih e-mailova pojedinih zvaničnika stranke" i obznanjeni su po okončanju kampanje u ponoć 5. maja, uoči izbora u nedjelju, saopšteno je i Macronovog izbornog štaba.

Iako se većina procurjelih dokumenata čini autentičnim, iz štaba naglašavaju da "ovi dokumenti sadrže mnoge lažne podatke u cilju izazivanja sumnje i širenja dezinformacije".

U štabu Macrona ocjenjuju i da objava ovih dokumenata treba naštetiti Macronovoj kampanji i znatno podići njegovu protivkandidatkinju, čelnicu Nacionalnog fronta – stranku krajnje desnice, Marine Le Pen.

Međutim, zbog izborne tištine Le Pen nije mogla komentarisati slučaj curenja informacija.

"Namjera ovih procurjelih dokumenata, upućuju svi dokazi, je da se povrijedi stranka En Marche! i to nekoliko sati prije drugog kruga glasanja na predsjedničkim izborima u Francuskoj", navodi se iz štaba Emmanuela Macrona.

"Tokom kampanje stranka En Marche! je konstantno bila na meti sličnih napada – na žestok i ponovljen način", istaknuto je.

Visoki ulozi na francuskim predsjedničkim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00


Uprkos uticajima na izbore, nijedan od procurjelih dokumenata ne sadrži išta što bi potencijalno moglo ugroziti ili poniziti Macronovu kampanju, navedeno je.

"U hakovanim dokumentima nalaze se zakoniti podaci i pokazuju normalno funkcionisanje predsjedničke kampanje", navodi se iz izbornog štaba.

Ovo nije prvi put da se Emmanuel Macron susreće sa sličnom situacijom. Iz njegovog izbornog štaba navode da su još u februaru bili meta hakerskih napada, a da operativci istih dolaze iz Rusije ili Ukrajine.

Nije rečeno ko stoji iza posljednjeg slučaja hakovanja. Rusija je više puta odbacila optužbe da je umiješana u francusku predsjedničku kampanju.

Izvor: RSE uz izvještaje agencija AP, AFP i Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG