Dostupni linkovi

Rusija i Belorusija za sledeću godinu najavile nove vojne vežbe


Sastanak lidera Rusije i Belorusije Vladimira Putina (D) i Aleksandra Lukašenka u Sankt Peterburgu, 29. decembar 2021.

Ruski predsednik Rusije Putin izjavio je da će Rusija početkom 2022. godine sa Belorusijom održati zajedničke vojne vežbe.

Putin je pozdravio predlog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da se održi još jedna runda vojnih vežbi, navodeći da bi one mogle biti organizovane u februaru ili martu sledeće godine.

Tokom sastanka sa Lukašenkom u Sankt Peterburgu 29. decembra, Putin je dodao da će vojni zvaničnici usaglasiti detalje.

Najava ruskog predsednika dolazi usred gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahovanja zapadnih zemalja od invazije. Neki ukrajinski zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla da napadne tu zemlju sa beloruske teritorije.

Rusija je negirala da ima planove da napadne suseda, ali je pozvala Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da daju garancije da se NATO neće širiti ka Ukrajini.

SAD i saveznici su odbili ovaj zahtev, navodeći princip NATO da je članstvo u Alijansi otvoreno za svaku zemlju koja se kvalifikuje, ali su se složili da pokrenu bezbednosne razgovore sa Rusijom o pitanjima koja nju zabrinjavaju.

Rusija i Belorusija imaju sporazum o uniji koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, a Moskva je čvrsto podržavala Lukašenka usled pritiska Zapada.

Pritisak se pojačao nakon brutalnog gušenja demonstracija u Belorusiji podstaknutih Lukašenkovim reizborom za šesti mandat na izborima u avgustu 2020. godine, za koje opozicija i zapadne zemlje kažu da su namešteni.

Tenzije su dodatno eskalirale od leta zbog dolaska hiljada migranata i izbeglica na granicu Belorusije sa Poljskom, članicom Evropske unije.

Unija je optužila Lukašenka da je odgovorio na sankcije Zapada, koristeći očajne tražioce azila kao pione, koje prevarom pokušava da natera da uđu u Poljsku.

U znak podrške Lukašenku, Rusija je u septembru održala velike vojne vežbe sa Belorusijom u kojima je učestvovalo 200.000 vojnika.

Moskva je poslednjih nedelja više puta slala svoje bombardere u patrolu nad Belorusijom.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG