Dostupni linkovi

EU odbacila mogućnost samita sa ruskim predsednikom


Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovara s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurcom tokom samita EU u zgradi Europskog vijeća u Briselu, Belgija, 24. juna 2021.
Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovara s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurcom tokom samita EU u zgradi Europskog vijeća u Briselu, Belgija, 24. juna 2021.

Evropska unija (EU) je u petak 25. juna odbila mogućnost sastanka na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom jer nisu stvoreni uslovi za to, rekli su čelnici nakon evropskog samita u Briselu.

“Danas se nismo mogli dogovoriti o tome da se u skoro vrijeme trebamo sastati na samitu”, rekla je kancelarka Angela Merkel koja je zajedno s Francuskom željela takav susret.

“Još je rano jer zasad ne vidimo radikalne promjene u Putinovom ponašanju”, rekao je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda.

“Obavezati se bez ikakve crvene linije, bez ikakvih preduvjeta, bila bi veoma loša poruka”, dodao je.

Angela Merkel je ipak ocijenila da je “važno nastaviti dijalog i raditi na njegovu obliku”.

Lično bih voljela “odvažniji” rezultat, zaključila je.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je rekao da je "podržao Njemačku i Francusku za dijalog na najvišem nivou sa Rusijom".

"Sada je neophodno precizirati koji kanali dijaloga mogu biti korisni", rekao je Kurc poslije samita.

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je da se odnos sa Rusijom ne može ograničiti na ekonomske sankcije i protjerivanje diplomata.

"U jednom trenutku morate da se sastanete za stolom", dodao je belgijski premijer.

Francuska i Njemačka su se zauzele za obnovu dijaloga s Rusijom, ali je prijedlog o njegovu nastavku na najvišoj razini između EU-a i Rusije podijelio evropske čelnike.

Taj će se dijalog voditi na “poljima koja su zanimljiva za EU”, dodaje se u zaključcima prihvaćenim na sastanku na vrhu. Evropski čelnici će zatim razgovarati s Rusijom o “oblicima i o uslovima tog dijaloga”, dodaje se u tekstu.

Čelnici EU-a su pozvali Rusiju da pokaže “konstruktivniju saradnju” i “prestane djelovati protiv EU-a i zemalja u svom susjedstvu”.

Ujedno su izrazili “spremnost da odlučno i koordinirano odgovore na svaki zlonamjeran, nezakonit i remetilački korak Rusije, koristeći se svim raspoloživim sredstvima”.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell zadužen je da pripremi “prijedloge za dodatne restriktivne mjere, pa i za ekonomske sankcije”.

XS
SM
MD
LG