Dostupni linkovi

Putin rekao Guterešu da se nada da će pregovori prekinuti rat u Ukrajini


Sastanak Vladimira Putina (L) i Antonija Gutereša u Moskvi, Rusija, 26. april 2022.
Sastanak Vladimira Putina (L) i Antonija Gutereša u Moskvi, Rusija, 26. april 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN), Antoniju Guterešu, sa kojim sa sastao u Moskvi, da se i dalje nada da će pregovori prekinuti sukob u Ukrajini.

"Uprkos tome što je vojna operacija i dalje u toku, još se nadamo da ćemo doći do sporazuma kroz diplomatiju", rekao je Putin Guterešu u obraćanju koje je prenosila televizija, nakon njihovog sastanka u Kremlju u utorak, 26. aprila.

Putin je istakao da su ruski i ukrajinski pregovarači došli do "ozbiljnog proboja" u pregovorima u Istanbulu prošlog mjeseca, ali da je došlo do zastoja nakon navoda o zločinima koje su ruske snage počinile u Buči nedaleko od Kijeva.

"U selu Buča se desila provokacija, sa kojom ruska vojska nije imala ništa", rekao je Putin.

Putin se takođe složio "u principu" da se UN i Međunarodni pokret Crvenog krsta uključe u evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju, saopšteno je iz UN-a.

"Dalje razgovore će voditi Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova i rusko ministarstvo odbrane", rekao je Stefan Dižarik (Stephane Dujarric), portparol UN-a, navodi se u saopštenju.

Posljednji pokušaji da se uspostave humanitarni koridori za evakuaciju civila su propali.

Tokom sastanka, Gutereš je kritikovao ruske vojne akcije u Ukrajini, kao flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta susjedne države. Takođe je zahtjevao od Rusije da dozvoli evakuaciju civila opkoljenih u čeličani.

Putin je odgovorio tvrdnjama da su ruske snage ponudile otvaranje humanitarnih koridora, ali da su ukrajinski branioci čeličane koristili civile kao ljudske štitove, te im nisu dali da izađu.

Dan uoči Guterešove posjete Moskvi, ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, pozvao je šefa Ujedinjenih nacija da pritisne Rusiju za evakuaciju opkoljene luke Mariupolj, rekavši da je to nešto što je ova organizacija sposobna da postigne.

Rat u Ukrajini traje od 24. februara, kada je otpočela ruska invazija na ovu državu.

Izvor: Reuters, AFP, AP

XS
SM
MD
LG