Dostupni linkovi

UN nudi pomoć u Mariupolju, Rusija odbacila pregovore u tom gradu


Antonio Guterres i Sergej Lavrov, Moskva, 26. april 2022.
Antonio Guterres i Sergej Lavrov, Moskva, 26. april 2022.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres je kazao da bi u izvanrednoj intervenciji UN bio spreman uskočiti kako bi spasio ljudske živote u južnom ukrajinskom opkoljenom gradu Mariupolju.

Govoreći na pres-konferenciji u Moskvi 26. aprila sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, Guterres je rekao da je UN "spreman u potpunosti mobilizovati ljudske i logističke resurse kako bi pomogao u spašavanju života u Mariupolju".

Opisujući situaciju u tom ukrajinskom gradu kao "krizu unutar krize", predložio je da UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta - uz ruske i ukrajinske snage - zajedno rade kako bi omogućili ljudima da odu [iz Mariupolja] "u bilo kom pravcu koji žele".

Šef UN-a je istakao da su Ukrajini "hitno" potrebni humanitarni koridori koji su "zaista sigurni" i "poštovani sa obje strane".

Naglasio je da je došao u Moskvu kao "glasnik mira" da "spasi živote i smanji patnju".

I Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za kolaps više planiranih humanitarnih koridora iz Mariupolja.

Guterres je rekao da je imao "veoma iskren razgovor" sa Lavrovom i da je njegovo "duboko uvjerenje" da rat treba završiti što je prije moguće.

Rusija odbacuje pregovore u Mariupolju

Ruski ministar Sergej Lavrov kazao je da je Rusija odbacila prijedlog Ukrajine o pokretanju pregovora u Mariupolju.

Opkoljeni ukrajinski lučki grad pretrpio je velika razaranja od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Lavrov je na pres-konferenciji kazao da je UN stvoren da osigura suverenitet država članica i pozdravio je posjetu generalnog sekretara Guterresa Moskvi.

Lavrov, vjerovatno imajući u vidu sastanak zemalja EU i NATO-a u Njemačkoj 26. aprila, rekao je da su sami razgovori - čiji su domaćini države Zapada, bez prisustva Rusije - alarmantni, prenosi BBC.

Ocjenio je da to za UN treba predstavljati "zvono za uzbunu".

Lavrov je naglasio potrebu za multilateralizmom i istakao da Rusija mora podsjetiti svijet na potrebu jednakog suvereniteta različitih država članica.

Ruski šef diplomatije je ocijenio da je prerano govoriti o posredovanju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Međutim, on je kazao da je Moskva posvećena diplomatskom rješenju kroz razgovore sa vladom u Kijevu.

"Postoji jedna stvar koja je istinita i očigledna i da se nikakvi argumenti tu ne mogu promijeniti - nemamo ukrajinske trupe na teritoriji Ruske Federacije, ali imamo ruske trupe na teritoriji Ukrajine", kazao je Lavrov novinarima u Moskvi.

"To je istina, to potvrđujem", poručio je Sergej Lavrov.

Humanitarni koridor za Azovstal

Ruske snage, uprkos proglašenju pobjede, nisu uspjele zauzeti čeličanu Azovstal u opkoljenom Mariupolju.

Ukrajinske snage saopštile su ranije 26. aprila da je Rusija nastavila blokirati jedinice u Azovstalu. Ukrajina je zatražila od Guteressa da garantuje humanitarni koridor za evakuaciju civila koji se nalaze u Azovstalu.

Očekuje se da će šef UN-a 28. aprila otputovati u Kijev gdje će se sastati sa predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

Sjedinjene Države takođe trebaju započeti pregovore o odbrani u vezi sa Ukrajinom sa desetinama zemalja 26. aprila, a američki ministar odbrane Lloyd Austin je domaćin sastanka u Njemačkoj.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Razgovori se dešavaju u trenutku kada je ruski šef diplomatije Lavrov upozorio da je rizik od trećeg svjetskog rata "ozbiljan" i kritikovao pristup Kijeva ometanju mirovnih pregovora.

"Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potcijeniti", rekao je Lavrov, prenosi agencija Interfaks.

Povodom sukoba u Ukrajini, on je rekao da je uvjeren da će se sve završiti potpisivanjem sporazuma. Ali, kako je dodao, uslovi ovog sporazuma zavisit će od borbene situacije na terenu, u trenutku kada bi takav sporazum postao realnost.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je, međutim, odgovorio da Lavrov pokušava da "uplaši svijet" da ne podrži Ukrajinu.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG