Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin: Odnosi sa SAD ne mogu biti gori, nada u oporavak


Putin je rekao da nije za pomicanje predsjedničkih izbora za iduću godinu, već da će se oni održati kako je planirano, u martu 2018. godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da odnosi Moskve sa Sjedinjenim Državama "ne mogu biti gori", izražavajući nadu da će doći do njihovog poboljšanja.

Ruski predsjednik kritizirao je administraciju američkog predsjednika Baracka Obame i rekao kako Demokratska stranka treba samu sebe kriviti što je Hillary Clinton izgubila od republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Među brojnim temama na godišnjoj konferenciji za novinare bilo je riječi o američkoj politici i optužbama da se Rusija uključila u te izbore.

Putin je rekao da je Obamina administracija “podijelila naciju”, te izrazio nadu za “poslovnim i konstruktivnim odnosima" s novom administracijom, nakon što Trump 20. januara preuzme Bijelu kuću, ali i s budućim vodstvom Demokratske stranke.

"Demokratska stranka okrivljuje druge za svoje neuspjehe", rekao je Putin, govoreći ispred 1.500 ruskih i stranih novinara.

Nije važno tko je hakirao server, ali je važan sadržaj onoga što je otkriveno: Putin
Nije važno tko je hakirao server, ali je važan sadržaj onoga što je otkriveno: Putin

Američka obavještajna zajednica, saopćila je u oktobru da su hakeri u izravnoj režiji ruske vlade “napali” server demokrata, došli do svih mailova, dok je “Washington Post” prošloga tjedna izvijestio da FBI potvrđuje zaključke CIA-e da su ruski hakeri intervenirali kako bi Trump pobijedio Clinton na izborima koji su održani 8. novembra.

Putin je ponovio ono što je rekao prije: da nije važno tko je hakirao server, ali da je bio važan sadržaj onoga što je otkriveno.

"Što se tiče ideje da su ruski hakeri napali elektronsku poštu Demokratske stranke, mislim ... Trump je vrlo dobro odgovorio na to. On je rekao, kako ne možemo znati da je Rusija hakirala demokrate, možda je to bila neka druga zemlja ili je to možda učinio netko ko se izležavao na kauču", rekao je Putin.

"Zato pitanje nije tko je to učinio, već što je otkriveno", rekao je on. "Oni su otkrili način na koji je Demokratska stranka manipulirala javnim mišljenjem prilikom odabira svog predsjedničkog kandidata... I nakon što su podaci objavljeni šef izbornog komiteta Demokratske stranke je podnio ostavku. Dakle, otkivena je istina i to je ono što je najviše važno - ne tko je to učinio", ocijenio je Putin.

On je također ustvrdio da je Obamina administracija izgubila dodir s prosječnim Amerikancima, i da mnogi Amerikanci dijele njegovo stajalište o prijetnjama s kojima se suočava svijet i odobravaju rusku borbu za "tradicionalne vrijednosti".

Slijedeći tradiciju, konferenciju za novinare je počeo živahnim komentarima o ekonomiji i demografiji priznavši da je recesija usporila gospodarstvo, ali i da kapital više ne odlazi iz zemlje.

Ruski predsjednik je rekao da očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) pasti za 0,5 do 0,6 posto u 2016. što je daleko manje nego u 2015. dok je prognoza inflacije "rekordno niska" 5,5 posto, te da "blagi rast" realnih plaća u posljednjih nekoliko mjeseci, ulijeva povjerenje u budućnosti."

U godini koja je obilježena skandalima, Putin je odlučno negirao da je Rusija ikada imala državno organizirani sustav dopinga u sportu. On je rekao da Rusija “kao i bilo koja druga zemlja” ima problema s dopingom, te je obećao da će se s time uhvatiti u koštac.

Međutim, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je upravo u petak saopćio da se 28 ruskih sportaša koji su sudjelovali na Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju suočavaju s istragom oko moguće manipulacije s urinom kako bi se prikrili tragovi dopinga.

Putin je odlučno negirao da je Rusija ikada imala državno organizirani sustav dopinga u sportu
Putin je odlučno negirao da je Rusija ikada imala državno organizirani sustav dopinga u sportu

Ovaj korak MOO dolazi nakon što je objavljen izvještaj Svjetske anti-doping agencije po kojem je više od 1.000 ruskih natjecatelja u više od 30 sportova bilo uključeno u zavjeru prikrivanja pozitivnih testova na droge tokom proteklih pet godina.

Putin je ponovno kritizirao SAD zbog postavljanja sustava proturaketne obrane u Evropi, ne zaboravljajući ponoviti da je ruska vojska jača od bilo kojeg "potencijalnog agresora".

Dodao je da ne vidi Sjedinjene Države kao potencijalnog agresora, iako je često isticao da SAD i NATO predstavljaju moguću prijetnju ruskoj sigurnosti.

"Današnja Rusija je jača od bilo kojeg potencijalnog, pažljivo slušajte, agresora. To je vrlo važno i nisam to slučajno rekao jučer. Ko je agresor? To je onaj tko potencijalno može napasti Rusku Federaciju", rekao je on.

Govoreći nakon što su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zauzele istočni dio Aleppa, Putin je kazao kako vjeruje da je sada "trenutak za početak razgovora o prekidu vatre u cijeloj Siriji, i da onda slijedi razgovor o političkom rješenju krize.

Rusija je suočena sa snažnom kritikom Zapada i organizacija za ljudska prava zbog potpore Asadu u ratu u kojem je ubijeno oko 300.000 ljudi.

Što se unutarnje politike tiče, Putin je rekao da nije za pomicanje predsjedničkih izbora za iduću godinu, već da će se oni održati kako je planirano, u martu 2018. godine.

Ubojstvo ambasadora bio je napad na Rusiju i rusko-turske veze, rekao je Putin
Ubojstvo ambasadora bio je napad na Rusiju i rusko-turske veze, rekao je Putin

Očekuje se da Putin koji je bio predsjednik ili premijer od 1999, uđe u utrku za još jedan šestogodišnji predsjednički mandat, no on još nije najavio kandidaturu.

Ovogodišnja konferencija za novinare održana je dan kasnije budući da je Putin bio prisutan sahrani ambasadora Andreja Karlova koji je ubijen u Ankari 19. decembra.

“Ubojstvo ambasadora bio je “napad na Rusiju i rusko-turske veze”, rekao je on.

Rusija i Turska podržavaju suprotne strane u ratu u Siriji, a odnosi su bili pogoršani nakon što je Turska oborila ruski avion na sirijsko-turskoj granici u novembru 2015. godine.

Rekao je da očekuje da će se odnosi sa Ukrajinom poboljšati “prije ili kasnije”.

Moskva je anektirala ukrajinski poluotok Krim u martu 2014, te podržala proruske separatiste na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je poginulo više od 9.750 ljudi od aprila 2014. godine.

Putin je istaknuo da će most koji se gradi između Krima i Rusije pomoći obnavljaju trgovinskih i drugih veza između dviju zemalja – što će vrlo vjerojatno iznervirati Ukrajinu koja traži da joj se vrati poluotok Krim.

Ruski predsjednik je ocijenio da postojeći razgovori u kojma sudjeluje i Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina “ne funkcioniraju efikasno, ali da nema druge alternative “.

Putinova godišnja konferencija za novinare u pravilu traje nekoliko sati, a 2008. se bila odužila na gotovo pet sati.

Ruska državna televizija joj je dala veliki prostor, a s pokrivanjem događaja je počela nekoliko sati ranije.

Konferencija za novinare, gdje se telefonskim pozivima uključuju i građani, jedan je od tri godišnja događaja koje Putin koristi da bi osnažio svoj imidž u samoj Rusiji, te poslao poruke domaćoj i međunarodnoj javnosti.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG