Dostupni linkovi

Ruski hakeri upali u kompjutere američke Demokratske stranke


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Hakeri navodno povezani s Vladom Rusije, upali su u kompjutersku mrežu Demokratske stranke u Vašingtonu gde su delovali gotovo godinu dana, saopštila je danas kompanija za sajber bezbednost koja je tu mrežu očistila prošlog vikenda.

Medju ukradenim podacima su i obimni dosijei iz istrage koje su demokrate vodile o prošlosti republikanca Donalda Trampa, piše danas list "Vašington post" koji je otkrio aferu. Takvu vrstu istrage vode sve partije protiv suparničkih kandidata uoči izbora u nastojanju da nadju političke slabosti, navodi agencija Frans pres.

Kompjuterski stručnjaci Demokratskog nacionalnog komiteta (NDC), centralnog tela Demokratske stranke, digli su uzbunu u aprilu, navodi "Vašington post". Komitet je zatim zatražio od specijalizovane firme za obezbedjenje kompjutera "Kraudstrajk" (CrowdStrike) da ispita obim upada i obezbedi internet mrežu paritje.

Prema Dmitriju Alperoviču, suosnivaču firme "Kraudstrajk", dve dobro poznate ruske hakerske grupe upale su u mrežu demokrata. Jedna nazvana "Kozi ber" (Cozy Bear) infiltrirala se u mrežu u leto 2015, a druga zvana "Fensi ber" (Fancy Bear) aprila ove godine.

Grupa "Kozi ber" je mogla da prati sve komunikacije stranke. Ta grupa je 2014. godine uspela da upadne u sisteme poruka Stejt departmenta i Bele kuće koje nisu poverljivog karaktera.

"Fensi Ber" je ciljala i ukrala dosijee koji se odnose na Donalda Trampa.

Čiščenje kompjuterske mreže Demokratske stranke sprovedeno je prošlog vikenda, piše "Vašington post".

XS
SM
MD
LG