Dostupni linkovi

Putin obećava nesmetano snabdevanje gasom dok Zapad uvodi sankcije


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Rusija će nastaviti nesmetano snabdevanje prirodnim gasom svetskim tržištima, obećao je predsednik Vladimir Putin u utorak, nakon što je Nemačka obustavila sertifikaciju ključnog gasovoda Severni tok 2 zbog raspoređivanja ruskih trupa u dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

Putin je u ponedeljak priznao Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini kao nezavisne, a zatim je tamo rasporedio trupe, negirajući planove za invaziju, zbog čega Sjedinjene Države i Evropsku uniju razmatraju uvođenje sankcija Rusiji.

Najava Putina u dugom televizijskom govoru u ponedeljak uveče podstakla je rasprodaju ruske imovine i podigla svetske cene nafte na najviši nivo od 2014.

„Rusija ima za cilj da nastavi neprekidno snabdevanje (gasom), uključujući tečni prirodni gas, svetskim tržištima, poboljša infrastrukturu i poveća ulaganja u gasni sektor“, naveo je Putin u pisanoj izjavi za samit o gasu u Kataru u utorak.

Evropa obezbeđuje oko 40 odsto svojih potreba za gasom iz Rusije i traži odobrenje za novoizgrađeni gasovod Severni tok 2 koji ispod Baltičkog mora povezuje Rusiju sa Nemačkom.

Nemačka, najveći ruski potrošač gasa i donedavno ključni energetski partner u Evropi, u utorak je zamrznula sertifikaciju gasovoda Severni tok 2 kao odgovor na potez Rusije u istočnoj Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi da se sastanu kasnije u utorak kako bi razgovarali o paketu sankcija Rusiji koji se sastoji od četiri dela, rekao je Rojtersu izvor iz Evropske komisije.

Evropski finansijski partneri za Severni tok 2 mogli bi da se obrate sudovima ako se sankcije uvedu na projekat vredan 11 milijardi dolara, rekao je u utorak za Energi Intelligence ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov.

Gasprom nije odgovorio na zahtev za komentar, a konzorcijum Severni tok 2 je odbio da reaguje.

Evropske spot cene gasa (na licu mesta) porasle su u utorak za 10 odsto na 78,55 evra po megavat satu (MVh) zbog tenzija između Rusije i Ukrajine, ali su ostale znatno ispod rekordne vrednosti od 186,25 evra po MVh dostignute 21. decembra.

"Nemački kancelar Olaf Šolc naložio je zaustavljanje sertifikacije gasovoda Severni tok 2. Pa, dobro došli u novi svet gde bi Evropljani uskoro morali da plaćaju 2.000 evra za 1.000 kubnih metara!" napisao je u utorak na Tviteru bivši ruski predsednik i još uvek bliski Putinov saveznik Dmitrij Medvedev.

Evropa neće moći da zameni velike količine ruskog gasa LNG sa drugih mesta, ponovio je Šulginov u utorak. Međutim, ograničene su i opcije Moskve da preusmeri gas iz Evrope, koji dolazi preko gasovoda koji nisu povezani sa Azijom.

Snabdevanje ruskim gasom bilo je u centru pažnje mnogo pre ukrajinske krize usred povećane globalne potražnje za gorivom koja je podigla evropske spot cene gasa.

Pošto su se kupci oslanjali na zalihe dok su čekali da se cene smanje, gasovod Jamal, koji obično dovodi ruski gas na zapad u Nemačku preko Poljske, prebačen je na istok, šaljući gas nazad u Poljsku.

Tokovi ka istoku iz Nemačke nazad u Poljsku nastavljeni su u utorak desetu nedelju. Gasprom kaže da ispunjava svoje ugovorne obaveze, a da ne dodaje gas za spot tržišta.

Austrijski OMV, još jedan veliki Gaspromov kupac i finansijski partner u gasovodu Severni tok 2, saopštio je u utorak da se isporuke ruskog gasa nastavljaju uobičajeno iu skladu sa ugovorom.

XS
SM
MD
LG