Dostupni linkovi

Još jedna članica grupe Pussy Riot osuđena na 15 dana zatvora


Nika Nikulšina
Nika Nikulšina

Sud u Moskvi osudio je članicu ruske protestne grupe Pussy Riot Niku Nikulšinu na 15 dana zatvora zbog navodnog nepoštovanja policijskih naredbi.

Presuda je usledila samo dva dana pošto što je puštena na slobodu nakon sličnih optužbi.

Nikulšina je privedena 2. jula u Moskvi zbog "grubog, nepristojnog govora" na javnom mestu i odbijanja saradnje sa policijom, pokazuju sudski dokumenti koje je objavio nezavisan portal Mediazona.

Nikulšina i njen prijatelj koji je takođe bio pritvoren, Roman Durov, rekli su 3. jula da nisu bili u Moskvi, već u moskovskom regionu na odmoru.

Oni su tvrdili da su im nepoznati ljudi u civilu i okružni policajac uzeli mobilne telefone i prebacili ih u Moskvu u zatvor.

Nikulšina je izašla iz zatvora 1. jula, nakon što je izdržala 15 dana kazne zbog odbijanja da ode u policijsku stanicu na ispitivanje.

Policija je tada saopštila da namerava da ispita Nikulšinu o tome da li planira bilo kakve aktivnosti kako bi ometala fudbalske događaje Euro 2020 u Sankt Peterburgu.

Poslednjih nedelja vlasti su zatvorile još četiri članice Pussy Riot na 15 dana u zatvor kao deo suzbijanja protestne grupe.

Lusija Stajn, Maria Aljohina i Ana Kuzminjk proglašene su krivim za nepoštovanje policijskih naredbi, dok je Aleksandar Sofejev osuđen zbog lakšeg huliganizma.

Pussy Riot je došao do izražaja 2012. godine kada su Aljohina i drugi članovi grupe, uključujući Nadeždu Tolokonjikovu, upali u moskovsku katedralu Hrista Spasitelja protestujući protiv veza između Ruske pravoslavne crkve i tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Njihov protest, izvođenje pesme koju su opisali kao "pank molitvu", odigrao se dok je Putin vodio kampanju za povratak na predsedničku funkciju.

Aljohina i Tolokonjikova osuđene su pod optužbom za "huliganizam motivisan verskom mržnjom" i osuđene na dve godine zatvora.

Bile su blizu izvršenja kazne kada su dobile amnestiju u decembru 2013. godine.

Amnestiju su odbacile kao propagandni trik usmeren na poboljšanje imidža Putina u inostranstvu uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u ruskom odmaralištu Soči na Crnom moru.

XS
SM
MD
LG