Dostupni linkovi

Pupovac osudio vraćanje odlikovanja i čina Glavašu


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Čelnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac osudio je potez predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je 29. maja poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina osumnjičenom za ratne zločine nad srpskim civilima početkom devedesetih Branimiru Glavašu.

Sedam odlikovanja i čin generala bojnika Glavašu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

"Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991. i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba 1991. odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina", naveo je Pupovac.


Glavaš je pred predsedničke izbore 2020. godine dao podršku Zoranu Milanoviću.

Tada je rekao tada da mu se Milanović sviđa kao političar i da je uvek bio korektan prema njemu.

Za šta je bio osuđen Glavaš?

Zbog ratnog zločina protiv civila u Osijeku 1991. Branimir Glavaš, jedan od osnivača Hrvatske demkratske zajednice (HDZ), bio je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Reč je o slučajevima koji su javnosti poznati kao "Garaža" i "Selotejp" u kojima se Glavaš po komandnoj odgovornosti tereti za ubistva više civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo sudjenje.

U obrazloženju te odluke navedeno je da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene posle medjunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Protiv Glavaša je tada ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora. Vrhovni sud je 2016. godine poništio tu prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i slučaj vratio na novo suđenje.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj i čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

XS
SM
MD
LG