Dostupni linkovi

Kardinal Puljić i reis Kavazović pozvali na smanjivanje napetosti u BiH


Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Husein Kavazović tokom zajedničke molitve
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Husein Kavazović tokom zajedničke molitve

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvali su u petak, 15. oktobra domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti u BiH, saopšteno je iz Vrhbosanske nadbiskupije, nakon susreta dva vjerska lidera.

Kako se navodi u saopštenju “napetosti nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koriste i mogu doprinijeti velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine”.

Ističe se i da su Puljić i Kavazović istakli potrebu prestanka huškačkog rječnika, te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima, te uvažavanja prava svakoga čovjeka, poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava.

“Svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek je dobrodošao i poželjan je da bi se u demokratskim uvjetima rješavala nagomilana pitanja”, saopšteno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Poslanici iz Republike Srpske bojkotuju rad državnih institucija od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH.


Istovremeno, Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH je najavio kako planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

XS
SM
MD
LG