Dostupni linkovi

'Nemoguće je da te iskustvo radikalnog nasilja ne promijeni'


"Obična saobraćajna nesreća izaziva u nama malu traumu, a ti je imaš u ratu svaki dan", kaže u podcastu Adnan Hasanbegović, mirovni aktivista
"Obična saobraćajna nesreća izaziva u nama malu traumu, a ti je imaš u ratu svaki dan", kaže u podcastu Adnan Hasanbegović, mirovni aktivista

Koliko je posttraumatski stresni poremećaj prisutan u bosanskohercegovačkom društvu? Da li smo svjesni simptoma, ali i načina liječenja?

Kako se PTSP pojačava i ispoljava kroz godine? U potrazi za odgovorima Lejli Omeragić Ćatić se pridružio Adnan Hasanbegović, dugogodišnji mirovni aktivista i ratni veteran.

'Podgrijavani' posttraumatski stresni poremećaj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:34:54 0:00

U BiH prema nekim istraživanjima ima preko milion i dvije stotine hiljada osoba sa PTSP-om rekao je ranije za ZIP podcast Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje.

Radi se o ozbiljnom i u društvu često zanemarenom zdravstvenom problemu o kojem također postoji i stigmatizacija. PTSP se ne ograničava samo na vojnike koji su prošli kroz ratna iskustva ili ljude koji su prošli kroz drugu vrstu ratnog nasilja i brutalnosti.

Lejlin sagovornik Adnan Hasanbegović imao je 18 godina kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Kaže da je nemoguće ostati neokrznut i da te iskustvo radikalnog nasilja ne promijeni.

"Obična saobraćajna nesreća izaziva u nama malu traumu, a ti je imaš u ratu svaki dan. I po teoriji kojom se bave psiholozi i terapeuti svaka vrsta tog ratnog iskustva mijenja te u potpunosti, ostavlja, ima simptoma kliničkih, takozvani PTSD. A postoji i nešto, što je na neki način, kako se mi s tim nosimo nakon svega toga. Ne postoji čovjek koji je sve to preživio, a da je uslovno rečeno normalan. A da nije to na njega uticalo. Ne možeš ostati isti."

U ZIP-u slušajte kako je otkrio PTSP, kako se liječio kroz mirovni aktivizam zajedno sa drugim veteranima koji su jedni drugima bili neprijatelji u ratu.

"Ono što je meni pomoglo je pronalaženje novog smisla u životu, nekakav angažman i bježati od te pasivne pozicije žrtve, kao psihološke uloge žrtve, da si ti sad jadan, sam ostavljen. Moraš se trznuti iz tog stanja i to je jako bitno. Čim onda kreneš ka putu ozdravljenja, naći ćeš ga", kaže Adnan.

Postraumatski stresni poremećaj, posebno izazvan ratnim traumama, je kompleksna tema, jer je opšti društveni problem, a dodatno jer je transgeneracijski. Zbog toga sa se u ZIP-u kroz nekoliko epizoda bavimo ovom temom. Razgovaramo i sa psihologinjom i psihoterapeuticom Branislavom Stević, koja je u Centru za ratnu traumu iz Novog Sada, mnogo radila sa veteranima svih vojski iz devedesetih godina. Epizode možete pronaći na sajtu Radija Slobodna Evropa i na podcast aplikacijama.

O serijalu 'Zaviri ispod površine'

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP - Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

Detaljnije upute kako slušati ovaj i naše druge podcaste potražite ovdje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG