Dostupni linkovi

Prvo obuka, pa novi model


Fabrika Fiat automobili u Poljskoj, arhivska fotografija
Fabrika Fiat automobili u Poljskoj, arhivska fotografija
Kragujevac je nekada bio centar metalske industrije bivše Jugoslavije, ali se u protekle dve decenije armija kragujevačkih metalaca osula, a nova generacija nije stasala.

Iako se smatra da je Fiat u Kragujevac došao zbog kvalifikovane i jeftine radne snage to je samo delimično tačno jer se kragujevačka kadrovska ponuda i italijanska potražnja ne poklapaju, pa Fiat počinje sa školovanjem kadrova za proizvodnju na visokosofticiranoj opremi.

Kompanije Fiat, Simens i Komau poklonili su Politehničkoj školi u Kragujevcu robote i numeričke mašine identične onima koje će se koristiti u fabrici automobila, vredne skoro 90 hiljada evra.

Antonio Ćezare Ferara, generalni direktor kompanije Fiat automobili Srbija kaže da će se na toj opremi, pored učenika te škole, usavršavati i sadašnji i budući radnici Fiata.

"Studenti koji se obučavaju na ovom robotu imaće pristup softveru pomoću kojega će programirati njegove pokrete: oni će ovde naučiti da rade na softveru i moćiće to znanje da primene u Fiatovoj fabrici", kaže Ferara.

Za rad na savremenoj opremi, sa polaznicima će raditi profesori koji su već prošli specijalni program obuke tako da će svojim učenicima moći da prenesu najnovija tehnološka znanja.

Siniša Kojić, direktor Politehničke škole kaže da je to prva oprema koja je u ovu školu stigla posle više od trideset godina i da je njena upotrebna vrednost mnogo veća od nominalne cene.

"Ono što je za školu mnogo značajnije to je veza sa ovim renomiranim firmama i mogućnost da naša deca obavljaju praksu na najsavremenijoj tehnologiji na kojoj će dobiti mnogo kvalitetniju nastavu nego do sada", navodi Kojić.

Potrebno još oko 10 hiljada ljudi

Slične obuke organizovane su i za mlade inženjere koji se već nalaze na usavršavanju u Fiatovim fabrikama u Italiji i Poljskoj.

U kompaniji Fiat auto Poljska, koja se nalazi u gradu Tiki, kod Krakova, obučavaju se inženjeri iz fabrike automobila u Kragujevcu koji se u njoj pripremaju za upravljanje proizvodnjom.

Jedan od njih, Igor Zoranović kaže da su programom obuke obuhvaćene sve faze proizvodnje od operatera do menadžera smena.

"Naš zadatak je da prođemo Fiatov program za razvoj mladih inženjera koji podrazumeva godinu i po do dve u Fiatovim fabrikama, da u njima prođemo kroz sve procese proizvodnje i da se tako obučeni vratimo u Kragujevac i primenimo svoje znanje i iskustvo", kaže Zoranović.

Zdislav Arlet, direktor Fiat Auto Company u Poljskoj, 24. oktobar 2011.
Zdislav Arlet, direktor Fiat Auto Company u Poljskoj, 24. oktobar 2011.
Zdislav Arlet, direktor Fiatove fabrike u Poljskoj kaže da je veoma važno da zaposleni budu obučeni za upravljanje robotizovanim linijama i automatskoj opremi.

"Treba biti strpljiv i uporan. Mi smo spremni za saradnju i uvek možemo ponuditi svoju pomoć. Zaposleni su najzaslužniji za visoku produktivnost naše fabrike i kvalitet naših automobila i zbog toga je dobro što i kragujevačka fabrika posvećuje veliku pažnju obuci kadrova. Kod nas već borave inženjeri iz Kragujevca a, uskoro stiže nova grupa za obuku", kaže Arlet.

Fiatova fabrika u Kragujevcu trenutno ima 1000 zaposlenih, a kada počne serijska proizvodnja novih nodela u njoj će raditi 2400 ljudi.

Procenjuje se da će u narednih nekoliko godinam Fiatovim kooperantima trebati između 8 i 10 hiljada radnika različitih profila i kvalifikacija, od automehaničara i autoelektričara na montažnim linijama, preko inženjera mašinstva, organizacionih nauka i kvaliteta, pa do informatičara, programera i top menadžera.
XS
SM
MD
LG