Dostupni linkovi

Novi model Fiat Srbija u decembru


Antonia Ćezara Ferara, novi direktor Fiat automobili Srbija; Kragujevac, 21. septembar 2011.
Antonia Ćezara Ferara, novi direktor Fiat automobili Srbija; Kragujevac, 21. septembar 2011.
U kompaniji Fiat automobili Srbija u toku su finalni radovi na temeljnoj rekonstrukciji fabričkih pogona u Kragujevcu i instaliranju savremene opreme za proizvodnju automobila.

Prema najavama direktora FAS Antonia Ćezara Ferara do kraja ove godine, italijanska kompanija i Republika Srbija u realizaciju projekta u Kragujevcu uložiće 850 miliona, a ukupna investicija će premašiti milijardu evra.

Antonio Čezare Ferara, generalni direktor kompanije Fiat automobili Srbija kaže da će prva školjlka novog modela biti montirana u kragujevačkoj fabrici do kraja oktobra, a da će novi model sići sa proizvodne trake do kraja ove godine.

"Prva karoserija našeg ‘L ziro’ modela biće proizvedena ovde u Kragujevcu u toku narednog meseca, tačnije do kraja oktobra", kaže Ferara.

U protekle dve i po godine rekonstruisana kompletna fabrika automobila u Kragujevcu površine 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je 400 hiljada kvadratnih metara pod krovom fabrike.

Premijera novog fijatovog modela 2012.

Fiat i Republika Srbija će u kragujevačku fabriku investirati više od jedne milijarde evra, a prema navodima Ferara najveći deo te investicije biće realizovan do kraja ove godine.

U fabriku će biti ugrađena oprema čiji je kapacitet proizvodnja od 30 do 60 automobila na sat, odnosno 250 hiljada vozila godišnje.

Plan je da se u fabrici zaposli 2400 radnika, a proizvodnja vozila će biti prilagođena potrebama tržišta.
Fiatova zgrada u Srbiji, arhivska fotografija
"Fiat će zajedno sa Republikom Srbijom ukupno investirati više od jedne milijarde evra, od čega će do kraja ove godine biti uloženo više od 850 miliona evra", kaže Ferara.

Uprkos velikim ulaganjima u kragujevačku fabriku i velikim očekivanjima od proizvodnje u njoj, direktor Ferara još uvek ne otkriva koji će se modeli proizvoditi u Kragujevcu.

"Ono što mogu da vam kažem je da će novi model biti B klase i da će zameniti modele koji su se proizvodili u Fiatu poput ‘lanče muze’, ‘fiata idee’ i ‘multiple’", ističe Ferara.

Premijera novog Fiatovog automobila iz Kragujevca dogodiće se na sajmu automobila u Ženevi 2012. godine kada će biti poznat i naziv novog modela.
XS
SM
MD
LG