Dostupni linkovi

Prvi frižideri ultrahladnog lanca za vakcine stigli u Bosnu i Hercegovinu 


 UNICEF-ova predstavnica Rownak Khan i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević
 UNICEF-ova predstavnica Rownak Khan i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević

Prvi frižideri koje donira Međunarodni fond za djecu (UNICEF) za pohranu COVID-19 vakcina u ultrahladnom režimu (do - 80 stepeni Celzijusovih) stigli su u utorak 26. januara u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnica UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan, formalno je uručila ovu donaciju ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.

Dva frižidera, čiji je kapacitet po 500 litara, odnosno 173.550 doza vakcina, biće dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje Republike Srpske, odnosno Banja Luku.

“Ovakva donacija u ovim trenucima biće od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH”, rekla je tokom preuzimanja donacije ministrica Gudeljević.

Ona je naglasila da uskoro očekuje isporuku vakcina koje je BiH platila COVAX-u.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI). Pored toga, a u ime zdravstvenih institucija, Ministarstvo civilnih poslova BiH naručilo je dodatnih 892.000 doza vakcina proizvođača Pfizer i Moderna u okviru EU mehanizma.

Pored ove donacije, UNICEF je poručio i dodatnu količinu frižidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu. Radi se o frižiderima kapaciteta od 383 litara s mogućnošću skladištenja 132.000 doza, koji bi trebali stići u BiH tokom februara.

Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer- BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na - 70 stepeni.

„Vakcine su javno dobro, te ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije“, rekla je Rownak Khan.

Vijeće ministara BiH u saradnji sa premijerima entiteta Federacije BiH i Republike Srpske odlučilo je 21. januara da će Bosna i Hercegovina krenuti u direktnu nabavku vakcina.

"Odlučili smo da krenemo u direktnu nabavku Pfizer vakcine, ruske i kineske vakcine“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija.

On je rekao i da Bosna i Hercegovina očekuje i dalje vakcine iz COVAX programa, koja bi trebala stići početkom februara.

XS
SM
MD
LG