Dostupni linkovi

Vakcina Moderne efikasna i kod novih sojeva korona virusa


Kompanija Moderna saopštila je u ponedeljak da je njihova vakcina proizvela antitijela protiv novih sojeva korona virusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Očekuje se da će dvije doze Modernine vakcine biti efikasne protiv svih sojeva koji su do danas otkriveni, saopšteno je iz ove kompanije.

Međutim, također su dodali da će testirati vakcinu protiv soja iz Južne Afrike u pretkliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li će biti učinkovita u pojačavanju antitijela na taj soj i druge koji bi se mogli pojaviti u budućnosti.

Kompanija je u saopštenju navela da su istraživanja pokazala kako nema smanjenja broja nastalih antitijela kod novog soja iz Britanije, dok je zabilježen smanjen porast antitijela u soju iz Afrike, iako dalje smatraju da će režim od dvije doze pružiti zaštitu.

Iako svi virusi neprestano mutiraju, kako navodi Reuters, naučnici su zabrinuti zbog mutacija koje su otkrivene u Britaniji i Africi jer vjeruju da su sposobne promijeniti ključne funkcije virusa.

Pfizer i BioNTech također su saopštili da su testovi pokazali kako su njihove vakcine efikasne protiv soja pronađenog u Britaniji, ali još uvijek nisu poznati rezultati za soj iz Afrike.

XS
SM
MD
LG