Dostupni linkovi

Thaci u Zagrebu: Hrvatska će se zalagati za integraciju Kosova u EU


Kosovski premijer Hašim Thaci sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem u zvaničnoj posjeti zagrebu
Hrvatski premijer Zoran Milanović primio je kosovskog premijera Hashima Thacija koji je u prvoj službenoj posjeti Hrvatskoj. Razgovaralo se o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, kao i o stanju u regiji. Srbija više nema nikakva prava rješavati pitanje Kosova, poručio je kosovski premijer Thaci pred sustrašnji nastavak dijaloga sa Srbijom u Bruxellesu.

„Hrvatska pruža punu potporu dijalogu Prištine i Beograda i spremna je pomoći kao objektivni posrednik ako uživa povjerenje jedne i druge strane, ali se neće nametati,“ kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon susreta sa svojim kosovskim kolegom. Odnosi su jako dobri, ali prostora za napredak ima još, pogotovo u gospodarskim odnosima i investicijama.

Povodom sutrašnjeg nastavka dijaloga sa Srbijom u Bruxellesu, nema razgovora o srpskom planu što ga je premijer Ivica Dačić najavio, odlučan je kosovski premijer Thaci.

„Srbija nema više ni moralno, ni političko, ni zakonsko ni tehničko pravo rješavati kosovsko pitanje. Plan mora biti sveevropski i jedino na taj način može se ovo pitanje riješiti. Status Kosova je jednom zauvijek riješen proglašenjem nezavisnosti.“

Koje teme Thaci očekuje sutra u Bruxellesu?

„Prvo što se treba desiti je implementiranje tehničkih sporazuma dogovorenih u zadnje dvije godine, a posebice sporazum IBM o integralnom upravljanju granicama, zatim odstranjivanje paralelnih sigurnosnih struktura koje je Srbija instalirala i koje su ostatak Miloševićeve ere. Cijeli svijet zna da su te strukture podržavane od strane Srbije i Beograda. I naravno, treća stvar je sudbina 1800 nestalih Albanaca s Kosova. Srbija se hitno mora pobrinuti da se sazna njihova sudbina, jer njihove obitelji imaju pravo saznati za njihovu sudbinu.“

Hrvatski premijer Milanović je, na upit o njegovim očekivanjima od dijaloga Srbije i Kosova, kazao kako je povijesni paradoks da rješenja za teške povijesne probleme uvijek nalaze oni od kojih se to manje očekivalo.

„Dakle. oni koji su bili možda malo radikalniji u nastupu, možda malo oštriji. Tu mislim na sadašnju vlast i Vladu u Beogradu. Moglo bi se možda pokazati da su baš oni ti koji će imati još razumniji pristup ovom problemu. Jer, tu treba strpljenja i razuma, to ne ide preko noći. I ja vjerujem da će Vlada u Beogradu koja je demokratski dobila izbore i nemamo je prava niti je ima smisla osporavati – to su naši partneri - da će biti razumni i pragmatični u tim razgovorima i da će vagati svako riječ koju kažu. Jer – riječi su katkad kao malj. Bole i udaraju i teško se vratiti natrag. A previše je toga ružnoga rečeno i još ružnijega učinjeno.“

Milanović se založio za dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom i za zajedničku europsku budućnost Kosova, Srbije i drugih država regije.

„Trebat će našim prijateljima puno strpljenja. Međutim, mi ćemo se zalagati za integraciju ne samo Kosova nego i Srbije i Bosne i Hercegovine i Crne Gore i Makedonije i Albanije prema kriterijima koji su sve stroži stroži, ali su dobri. Dakle - za integraciju tih država u Europsku uniju, jer nema logike da Europska unija završi na Dunavu kod Vukovara i da je onda rupa od nekoliko stotina kilometara. Nema smisla ni povijesno ni kulturološki, a ni interesno. Mi imamo poslovne i ekonomske interese i zanima nas da taj prostor bude integriran.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG