Dostupni linkovi

Prva debata Romnija i Obame


Skulptire predsedničkih kandidata SAD, Baraka Obame i Mita Romnija
Skulptire predsedničkih kandidata SAD, Baraka Obame i Mita Romnija
Američki predsednik Barak Obama i bivši guverner Masačusetsa Mit Romni u sredu će se suočiti u prvoj debati u kampanji za predsedničke izbore. Njih dvojica će odmeriti u snage Denveru, u prvoj od tri debate pred predsedničke izbore 6. novembra. Poslednje ankete daju Obami blagu prednost, ali analitičari kažu da je trka dovoljno tesna da bi Romni mogao da dođe u prednost sa malo jačim i boljim istupima.

Kajl Kondik, politički analitičar Centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji kaže da, iako su debate važne, nisu uticale na konačno glasanje:

Očigledno Romni treba da bude siguran, da ne pravi ozbiljno velike greške i možda će pokušati da isprovocira predsednika da napravi neku grešku. Postoji pitanje koliko su zapravo debate važne, ali s obzirom da su glavni događaj u kalendaru kampanje, Romniju će biti potrebno da bude dobar u njima, obzirom da zaostaje u trci za predsednika”.

Dodatni pritisak na Romnija biće da pruži detalje o svojim ekonomskim predlozima i da ubedi birače da je bolji od Obame. On takođe mora da poboljša svoj rejting. Nedavna anketa je pokazala da više Amerikanaca ne voli Romnija nego bivšeg predsednika Džordža Buša.

Ali ni Obama ne drži preterano dobar rekord u debatama. Poznat je po svojoj sklonosti da se ljuti na svoje protivnike i da ostavlja utisak samozadovoljnog ili snishodljivog sagovornika.

Analitičari kažu da Obama treba da ubedi birače da u drugom mandatu može da uradi ono što nije uspeo u prvom, da preokrene američku ekonomiju.

Kodik kaže da predsednikovo vođstvo u anketama znači da igra na sigurno, ali da mora biti pažljiv u sledećem.

“Da bude manje ohol, ako je to prava reč. Mislim da predsednik povremeno može delovati malo snishodljivo, kao što smo mogli videti u njegovoj debati sa Hilari Klinton 2008. godine.”

Romni je nedavno ABC rekao šta je pripremio za danas:

“Mislim da će mi izazov u debati biti da dokažem da predsednik ima tendenciju – kako to da kažem – da govori neistinite stvari”

Večerašnja debata biće fokusirana na domaću politiku. Sledeća će bit otvorena za pitanja birača, a poslednja će u fokusu imati spoljnu politiku.
XS
SM
MD
LG