Dostupni linkovi

Zašto većina Amerikanki glasa za demokrate?


Piše. Heather Maher, priredila: Sabina Čabaravdić

Od izbora 1980.godine, u SAD postoji veliki jaz između glasanja žena i muškaraca. Žene, naime, preferiraju Demokratsku stranku, bez obzira iz kakve su kuće, za koga su udate ili koji posao obavljaju.

Što je najvažnije američkim glasačicama, tema je kojom se bave obojica kandidata - i Barack Obama i Mitt Romney. S razlogom, kaže politička blogerica Joanne Bamberger.

"Većina birača su žene i one, skoro tradicionalno, u posljednjih četiri, pet predsjedničkih izbora, odlučuju pobjednika. Ne samo da žene čine 51 posto biračkog tijela, nego i više od 50 posto onih koji zapravo izlaze na birališta. Zato kandidati znaju da su to glasovi koje moraju osvojiti.“

Na prošlim je izborima glasalo deset miliona žena više nego muškaraca, a skoro 90 posto njih je glasalo za Obamu. Taj je rezultat u skladu s trendom da žene uvijek glasaju za demokrate.

U svim važnijim saveznim državama, u kojima se nikada do kraja ne zna ko će pobijediti ( tzv.swing state), Obama trenutno u anketama vodi sa 52 naspram 39 posto. Među neudatim ženama njegova je prednost skoro 30 posto u odnosu na Romneya.

Prema nekim nepotvrđenim izvorima, žene daju prednost demokratskim kandidatima jer su zgodniji i ljepši, ali prema političkoj psihologici Marthi Burk, demokrati naprosto vode računa o stvarima za koje su žene zainteresirane: poput plaćenog odsustva, izjednačavanja zarade, obrazovanja i slično.

"Demokrati su liberalniji o socijalnim pitanjima, a žene imaju tendenciju liberalnijeg pristupa društvenim pitanjima nego ga imaju muškarci. Žene, koje manje zarađuju od muškaraca više su marginalizirane i ovisnije o socijalnoj sigurnosti. Te mreže republikanci ne podržavaju u istoj mjeri u kojoj to čine demokrati“, smatra Burk.

U to su stvari u kojima se Obama i Romney jako razlikuju. Aktuelni predsjednik SAD podržava pravo žena na abortus, Romneyevi se već četrdesetak godina zalažu za zabranu pobačaja.

Demokrati su takođe donijeli uredbu po kojoj je djeci dozvoljeno da koriste roditeljsko zdravstveno osiguranje do 26-te godine života, te osiguravajuća društva pokrivaju troškove kontracepcije. Romney kaže kako će, ako bude izabran, povući odredbu o plaćenoj zaštiti od trudnoće.

Ekonomistica s Manhattan Institute, Diane Furchgott-Roth, kaže kako će Romneyev ekonomski plan pomoći ženama više nego i jedan program Vlade. Na pitanje da navede tri najvažnija ženska pitanja, ona odgovara: "Ekonomija, ekonomija, i ekonomija. Naš deficit je prevelik. Nacionalni dug je 16 triliona dolara. Mi te dugove prenosimo na našu djecu i unuke. Nešto se mora smanjiti. Sve će inteligentne žene to shvatiti. "

A na pitanje, ako je to istina, zašto onda Romney nije popularan među ženama, Furchgott-Roth odgovara: "On nekako ne zna dobro objasniti kako smanjenje poreza može utjecati na rast privrede“.

Joanne Bamberger, međutim, kaže kako su socijalni problemi najvažniji ekonomski problemi za ženu. "Ako nemate plaćeni dopust, onda žene – koje se obično brinu o djeci ili bolesnim članovima familije, izostaju s posla. To postaje ekonomski problem. Ako žene ne mogu kontrolirati rađanje djece ili si priuštiti kontracepciju i ostanu trudne – to postaje ekonomski problem. Moraju napustiti posao, jer si ne mogu priuštiti čuvanje djece. Sva ova pitanja utječu na glasačice.“

U jednom TV spotu Obamine kampanje žene koje su nekad glasale za republikance, sada izjavljuju

Žena 1: "Nema toga šta bi me moglo natjerati da glasam za republikance“.

Žena 2: "Ja ne želim ni razmišljati da bi oni mogli preuzeti vlast. Kao žena, ne bih to podnijela.“

Žena 3: "Ako ste konzervativna žena, a vjerujete u male vlade, onda je Barack Obama vaš kandidat."

Romney ima tek nešto više od mjesec dana da promijeni svoje mišljenje, ne bi li promijenio i stavove ženskog biračkog tijela.
XS
SM
MD
LG