Dostupni linkovi

Proveriti optužbe iz knjige Karle Del Ponte


Priština
Priština

Predstavnici institucija Kosova kažu da ne postoji zakonska osnova za pokretanje istrage povodom navoda u knjizi Karle Del Ponte o zločinima Albanaca nad Srbima. Human Rights Watch pozvao je kosovske institucije da provere istinitost navoda o zločinima OVK.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch pozvala je kosovske institucije da provere istinitost navoda o zločinimakoje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, kao što su ubistvo i prodaja unutrašnjih organa.

Navodi u knjizi Karle Del Ponte da je OVK ubijala Srbe pa prodavala njihove unutrašnje organe u Prištini su ocenjeni kao neistina, kleveta i politički uticaj.

Potpredsednik Vlade Kosova, Hajredin Kući, kaže da se bilo kakva istraga povodom takvih optužbi mora zasnivati na činjenicama, ali u ovom slučaju, kaže on, radi se o imaginaciji ili kleveti.

“Ubrzo ćemo izaći sa stavom. Razmotrićemo to, jer su potrebne šire konsultacije. Ipak vlada Kosova se bazira na činjenice a ne na glasine,” kazao je Kući.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch zatražila je od kosovskih vlasti da istraže navode Karle Del Ponte, objavljenje u njenoj knjizi “Lov, ja i ratni zločinci”, da su navodno borci OVK odvodili na desetine Srba u Albaniju, gde su ubijani a zatim su im vađeni organi.

Ministarka pravde Kosova, Nekibe Keljmendi, izrazila je sumnju u istinitost takvih podataka. Ona smatra da u tome postoji uticaj Beograda i da se teži izjednačenju agresora sa žrtvom.

“Vlada Kosova nije u obavezi da pokrene istragu, a i ne postoji zakonska osnova, jer se radi o izmišljotinama Karla Del Ponte. Njena knjiga se ne može uzeti kao osnova za početak istrage protiv nekoga. A posebno, jer je Karla Del Ponte bila autorka optužbi protiv borava OVK, Fatmira Ljimaja i Haradinaja, što se na kraju pokazalo kao neosnovano,” izjavila je Keljmendi.

Ministarka je istakla da ako je tačno to što piše i ako poseduje dokaze, a nije ih uvrstila u nijednu optužbu, onda je i bivša tužiteljka počinila krivično delo skrivanja zločina.

Predstavnik Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava, Bedžet Šalja, kaže da je neophodno početi istragu, ali protiv Karle Del Ponte.

“Mi smo preoručili premijeru Kosova da podigne optužnicu protiv Karle Del Ponte, a da zatim ona ponudi dokaze za ono što je napisala, jer se radi o teškim optužbama,” kaže Šalja.

U međuvremenu i Srbi traže odgovornost povodom navoda u knjizi Del Ponteove. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih kosovskih Srba najavilo je da će podneti tužbu protiv bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle Del Ponte zbog prikrivanja zločina nad Srbima o kojima je pisala u svojoj knjizi.

Predsednik Udruženja, Simo Spasić, je na konferenciji za novinare u Beogradu 7. aprila naveo da će tužba biti podneta zbog toga što Karla Del Ponte knjizi iznosi podatke na koje su joj predstavnici tog udruženja godinama ukazivali - da su kidnapovani Srbi odvođeni u Albaniju gde su im pre nego što su ubijani vađeni organi.

Inače, ovdašnji pravnici kažu da se istraga ne može pokretnuti zbog nečega što je napisano u knjizi, već samo ako postoje osnovane sumnje da su zločini stvarno počinjeni, ali za sada niko na Kosovu tako nešto nije zatražio.

Agencija Associated Press saopštila je da je Human Rights Watch 4. aprila poslao pismo premijeru Kosova Hašimu Tačiju, zatraživši da ‘kosovske vlasti u saradnji sa vlastima Albanije provere istinitost sadržaja u knjizi Karle Del Ponte’.

XS
SM
MD
LG