Dostupni linkovi

Proveravaju se navodi o planiranju otmice Dačićevog sina


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Pretnje najvišim državnim funkcionerima iz kriminalnih krugova u Srbiji u poslednje vreme uobičajena su tema javnosti, ali poslednje pisanje beogradske štampe dramatično ukazuje dokle bi mogla da doseže ruka mafije.

“Raspolažemo neproverenim podatkom da se sprema otmica sina ministra policije Ivice Dačića”,
navodi se u poverljivoj informaciji koju su bezbednosne službe pre dva meseca poslale MUP-u Srbije na proveru, a čije delove je objavilo nekoliko beogradskih listova.

Dalje se kaže da se prijatelji Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, spremaju da kidnapuju maloletnog Luku Dačića na putu od škole do kuće, i da bi u zamenu za njegovo oslobađanje tražili puštanje Jocića iz Centralnog zatvora u Beogradu. Izvor informacije je, kako se tvrdi, osoba iz kriminogene sredine.

Piše se i da Bezbednosno informativna agencija (BIA) i MUP proučavaju ove podatke, ali da istraga nije odmakla od početnih saznanja. Za komentar smo zamolili Jovana Stojića, portparola BIA-e, ali on nije želeo da govori o detaljima.

"Zato što je operativno postupanje u toku i o tome se ništa još ne bismo izjašnjavali, dok ne budemo imali neke iole sigurnije informacije. To su informacije koje su u fazi proveravanja,"
kazao je Stojić.

Milorad Veljović
Kako je u medijima objavljeno, nedavno su nepoznati ljudi primećeni kako obilaze i fotografišu kuću roditelja Dačića u Žitorađi, dok gotovo svakodnevno ministru, ali i direktoru Policije Miloradu Veljoviću stižu pisma i elektronska pošta sa raznim pretnjama.

Veljović nam je potvrdio da pretnji ima, i dodao da u ovom trenutku o njima ništa preciznije ne može da kaže.

"Pa dobro, da ne komentarišemo to sada… Policija preduzima mere u skladu sa zakonom, i to je to,"
kazao je Veljović.

Sreten Jocić u Beogradu je osuđen zbog naručivanja ubistva Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, i optužen za organizaciju ubistva hrvatskog novinara Iva Pukanića.

Pretnje treba ozbiljno shvatiti

Zlatko Nikolić
, iz Instituta za kriminološka istraživanja u Beogradu, kaže za RSE da biografija Joce Amsterdama pokazuje da se radi o moćnom kriminalcu, i da bi navode o mogućoj otmici ministrovog sina trebalo najozbiljnije shvatiti.

"Ne postoji ni jedan razlog da se to olako shvati i ostavi bez provere. Ako ništa više, bar da se proveri koliko su te pretnje ozbiljne i kakvi su se planovi možda krili iza njih. Prema tome, vidim to kao veoma moguće kada su u pitanju takvi kriminalni krugovi, čiji je vrednosni sistem baziran na tome da se što pre i bez obzira ka bilo kome dođe do cilja,
" rekao je on.

Božo Prelević, nekadašnji koministar MUP-a Srbije, kaže za RSE da bi iz više važnih razloga trebalo rasvetliti priču oko pretnji Dačićevoj porodici.

"Ako je to stvarno tačno, onda je to toliko ozbiljna pretnja da bi nadležni organi morali da pokrenu neku vrstu postupka protiv počinilaca. Ali, kada se radi o eventualnoj ideji kriminalaca, nisam siguran da bi im to bio dobar plan jer u slučaju otmice u cilju oslobađanja narko šefa ne verujem da bi neki sud mogao da podlegne tome i donese odluku o puštanju kriminalca iz zatvora. Kako bi to inače obrazložili, a sa druge strane sve bi ukazivalo na to da interes u tome ima upravo Joca Amsterdam, pa bi bilo veliko pitanje gde bi on to pobegao,"
kaže Prelević.

Sreten Jocić u beogradskom Okružnom zatvoru je od 27. aprila 2009, a zbog njegovog uticaja i moći jedan je od prvih kandidata za premeštaj u novo odeljenje požarevackog zatvora Zabela koje je zbog maksimalnih mera bezbednosti po ugledu na američke zatvore prozvano Srpski Alkatraz.
Hermetički zatvorene kaznene ustanove skoro da nema nigde u svetu, jer postoji hiljadu načina na koje kriminalci mogu da uspostave komunikaciju sa onima kojima žele da izdaju naloge. Ali, ono što policija može je da presretne takvu komunikaciju, kaže Zlatko Nikolić.

Nikolić kaže da mogućnost da kriminalci iz zatvora vode poslove ili šalju pretnje nije novost ni u jednoj zemlji, tako da nadležne službe na to posebno moraju da obrate pažnju.

"Hermetički zatvorene kaznene ustanove skoro da nema nigde u svetu, jer postoji hiljadu načina na koje kriminalci mogu da uspostave komunikaciju sa onima kojima žele da izdaju naloge. Ali, ono što policija može je da presretne takvu komunikaciju i da dođe do potrebnih saznanja, pa i do ovog o kome sada govorimo," rekao je Nikolić.

Pravnik i bivši sudija Božo Prelević zaključuje da bi ipak dobro bilo da se informacijama o ugroženosti najvažnijih ličnosti manje bave mediji, a više nadležne službe i pravosuđe.

"Mislim da takva vrsta informacija koja se plasira u medije daje sliku Srbije kao zemlje koja strašno liči na određene latinoameričke države. Znači, dok god vi to imate u medijima ne možete da sporite da imate vaninstitucionalne centre moći. A poseban problem kod nas je to što se u poslednje dve ili tri godine u Srbiji stalno priča o nečijoj ugroženosti, a nikako da budu pronađeni i kažnjeni oni koji to rade,"
zaključuje Prelević.

Obezbeđenje ministra policije Ivice Dačića i njegove porodice podignuto je na najviši stepen dok je zbog ranijih pretnji, koje su stizale i od kriminalnog klana Darka Šarića, nivo bezbednosti predsednika Srbije, ministarke pravde, tužioca za organizovani kriminal i još nekih državnih službenika takođe na maksimumu.
XS
SM
MD
LG