Dostupni linkovi

Zasjedanja parlamenata, pitanje sigurnost i protesti


U periodu od 5.do 20. februara na proteste, na području FBiH, ukupno je izašlo 42 442 osobe rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, na vanrednoj sjednici, tokom obraćanja poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Tvrdi kako su na demonstracijama povrijeđeno 208 građana i 283 policajca.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš naveo je tokom obraćanja poslanicima kako su demonstracije bile planski pripremljene.

I dok je trajala vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, demontracije građana nastavljene su u nekoliko gradova Federaciji BiH.

Više od stotinu građana Sarajeva blokiralo je saobraćajnicu ispred zgrade Predsjedništva BiH, te raskrsnicu kod Higijenskog zavoda. Građani dvadeseti dan traže smjene političara.

„Oni se nadaju da će se broj građana smanjivati, da će to biti „bilo-prošlo- ništa”. Ja mislim da su se prevarili“, tvrdi jedan od demonstranata Fuad Čengić.

U utorak uveče se održava i novi Plenum građana i građanki Sarajeva.

Skupština Zeničko – dobojskog kantona jednoglasno je prihvatila odluku o razrješenju premijera i članova kantonalne vlade. Slijedi proces predlaganja kandidata za mandatara nove vlade koji bi trebalo da bude nestrančki ekspert.

Ishod sjednice sve vrijeme je, u neposrednoj blizini zgrade, pratila grupa od oko 200 građana. Prema jednom od zaključaka biće pokrenuta procedura za ukidanje tzv. bijelog hljeba. Ovim je ispunjen dio zahtjeva Plenuma građanki i građana Zeničko-dobojskog kantona.

Bunt građana bio je očekivan kažu u Centrima civilnih inicijativa koji su predstavili godišnji monitoring izvještaj o radu Parlamenta i Vlade Federacije BiH.

"Permanentna politička kriza, stranački egoizam, bavljenje vlasti same sobom i opsjednutost ličnim i uskostranačkim interesima, uz nesposobnost i nezainteresovanost za stvarne probleme koje je potrebno rješavati i zbog kojih vlast i postoji, te socijalnu neosjetljivost, na kraju su svoj epilog našli na ulici - u opravdanim građanskim protestima", kaže glasnogovornica CCI-a, Majda Behram Stojanov.

Podsjećamo da Parlament FBiH nije uvrstio u dnevni red zahtjev poslanika Saveza za bolju budućnost BiH da federalna Vlada podnese ostavku, te da predsjednik FBiH, Živko Budimir amnestira sve učesnike demonstracija, osim onih koji su rušili i palili zgrade institucija 7.februara, zbog čega su njihovi poslanici napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta.

I Predstavnički dom Parlamenta BiH zasjeda u utorak, a poslanici SDA i SDP-a podnijeli su odvojene inicijative za ukidanje paušala profesionalnim poslanicima i smanjenje plata svim poslanicima i delegatima u državnom Parlamentu.

Poslanici Stranke demokratske akcije inicirali su i smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

“Mi smo kao Klub poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH 13. februara uputili inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH to jest smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića”, kaže poslanik Šemsudin Mehmedović.

Druga inicijativa je, dodao je on, da Klub poslanika SDA poziva Komisiju za odbranu i sigurnost da bez odlaganja analizira sigurnosnu situaciju i ponašanje agencija za provođenje zakona o proteklim događajima, te traži mjere odgovornosti.
XS
SM
MD
LG