Dostupni linkovi

Manji broj ljudi na protestima, usvojeni zahtjevi sarajevskog Plenuma


Nezadovoljni građani su se u nešto manjem broju u ponedjeljak okupili u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. U Tuzli su Plenum građana i udruženje “Velika djeca” predali skupštini prijedlog za premijera, a u Sarajevu kantonalna Skupština usvojila zahtjeve Plenuma građanki i građana.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo prihvatili su, nakon više od četiri sata rasprave, zahtjeve Plenuma građana, odnosno zaključke koje je Kolegij Skupštine prošle sedmice, donio u vezi sa tim zahtjevima.

Rečeno je da Skupština Kantona Sarajevo prihvata zahtjev za formiranje ekspertske Vlade u skladu sa Ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima. Klubovi zastupnika su se obavezali da u roku od sedam dana dostave svoje prijedloge kandidata za premijera.

Konstatovano je da u Kantonu Sarajevo trenutno jedan izabrani zvaničnik koristi pravo na naknadu plate nakon prestanka javne funkcije tzv. "bijeli hljeb", te je Skupština pozvala sve ministre i zastupnike u Kantonu Sarajevo da se odreknu korištenja ove beneficije.

Obavezali su Vladu Kantona Sarajevo da na prvoj narednoj sjednici razrješi sve izabrane zvaničnike imenovane u upravljačkim strukturama Javnih ustanova.

Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Kantonalnom Ministarstvu finansija naloženo je da u roku 10 dana izvrši analizu primjene zaključka u smislu da plate vršioca javnih funkcija svedu na nivo dvije prosječne plate u KS.

Agenciji za privatizaciju Kantona Sarajevo po nalogu Skupštine dostavila je sve ugovore o privatizaciji i Skupština će ih proslijediti na daljnje postupanje. Dostavljeni spisak biće proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu i MUP-u KS od kojih će se tražiti da Skupštini dostave spisak firmi protiv kojih se vodi postupak.

Dok je zasijedala kantonalna Skupština oko stotinu demonstranata protestovalo je pred zgradom državnog Predsjedništva, devetnaesti dan, tražeći ostavke nadležnih i bolje uslove za život. Protest je završen oko 17 sati, kada su najuporniji demonstranti napustili raskrsnicu kod Higijenskog zavoda, koju su držali blokiranom. Saobraćaj se nakon toga odvija na uobičajeni način.

Konačno ime novog mandatara u Tuzlanskom kantonu se ni ne nazire. Prijedlozi u Skupštinu svakodenvno dolaze, a kako je najavio kolegij Skupštine do kraja ove sedmice ime mandatara bi trebalo biti obznanjeno.

U ponedjeljak su članovi Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona održali niz sastanaka s različitim predstavnicima građana, ali i sa Plenumom građana.

Plenum građana Tuzle i udruženje "Velika djeca" predali su prijedlog Skupštini TK za mandatara Vlade. Riječ je o Edinu Osmanbegoviću, doktoru nauka i stopostotnom ratnom vojnom invalidu. Međutim, nakon sastanka Kolegija Skupštine i članova plenuma, došlo je do svađe između predstavnika Plenuma i radnika.

Radnici su se ogradili od Plenuma, jer tvrde da iza svega stoji politika. Sakub Kopić, radnik Polihema tvrdi da iza Plenuma stoji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
“Rečeno je Plenum nema vođe, očigledno je da ima jer se evo sastaju. Rečeno je nema politike jasno je da ima”, rekao je Kopić žučno raspravljajući sa predstavnicima Plenuma nakon sastanka.

Građani Grada Mostara okupili su se ispred Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak i tražili da sva četiri zahtjeva građana budu uvrštena na dnevni red narednog zasjedanja Skupštine.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Luka Faletar kazao je da mora biti ispoštovana skupštinska procedura ukoliko bi se uvrstio na sjednicu Skupštine zahtjev Plenuma Mostara o smjeni Vlade HNK.

On je objasnio da skupštinskom procedurom smjenu Vlade može tražiti jedan od klubova naroda u Skupštini ili trećina zastupnika Skupštine.

Smjenu Vlade traži građanski Plenum, koji je to ponovio i na sasjedanju u ponedjeljak.

Potpisivanje peticije u Mostaru
Potpisivanje peticije u Mostaru
Prije toga održani su protesti ispred Skupštine HNK i na Španskom trgu u centru Mostara.

U ponedjeljak je počelo i potpisivanje peticije čiji je cilj da skupština uvaži zahtjeve demonstranata.

Osim smjene Vlade HNK-a Mostarci traže i ukidanje paušala i beneficija političara i javnih funkcionera, usklađivanje njihovih plata s prosječnim radničkim platama, te donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom.

Oko dvije stotine nezadovoljnih građana, najviše nezaposlenih i penzionera, protestiralo je i u Zenici.

Prolazeći glavnom gradskom šetnicom i Titovom ulicom do zgrada Općine Zenica i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, pozivali su ostale građane da im se pridruže. U ponedjeljkak uveče zasjeda Plenum građana, koji je uputio poziv stanovnicima ovog nekada radničkog grada da se okupe i u utorak, ispred zgrade Opštine i Kantona, gdje će biti održane sjednice Opštinskog vijeća i kantonalne skupštine.

Više od 100 nezadovoljnih građana Bugojna i u ponedjeljak je održalo mirne proteste ispred zgrade Općine Bugojno, zahtijevajući ostavke čelnika lokalne vlasti. Njima se ni danas nije niko obratio te su građani poručili da će nastaviti sa demonstracijama i da će istrajati u svojim zahtjevima. Pozvali su čelnike Općine da konačno shvate ozbiljnost situacije, te da počnu sa rješavanjem nagomilanih problema.
XS
SM
MD
LG